Meseriașii sunt azi foarte căutați, iar, în contextul deficitului de personal calificat, angajatorii sunt dispuși să ofere salarii atractive pentru a atrage și reține specialiști. Meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic se bucură de o cerere crescută pe piața muncii din România și oferă remunerații competitive. Acestea pot reprezenta o opțiune viabilă pentru o schimbare de carieră, iar cursurile de calificare nu sunt scumpe și durează puțin.
Meseriile calificate sunt mai puțin susceptibile la automatizare și digitalizare, asigurând o stabilitate pe termen lung. Mulți profesioniști aleg să lucreze pe cont propriu, având astfel posibilitatea de a-și crește veniturile în funcție de numărul și complexitatea proiectelor.
Se fac bani? În contextul în care piața suferă de lipsa personalului calificat, angajatorii sau clienții oamenilor autorizați să facă servicii de depanare, construcție sau reconstrucție plătesc tot mai mult pentru aceste servicii.
Luăm exemplu unui electrician în construcții. Electricienii execută o gamă largă de reparații electrice, cum ar fi prize, întrerupătoare, corpuri de iluminat, înlocuirea acestora și montajul tabloului electric, lucrări de montaj și extindere pentru instalațiile necesare plitei și cuptorului electric, boilerelor, ventilatoarelor, iluminatului LED și senzorilor de mișcare.
Se poate câștiga un salariu de început de aproximativ 4.000 de lei pe lună în post de ucenicie, iar un angajat cu experiență poate ajunge la 8.000 – 10.000 de lei lunar. Cei care optează să lucreze pe cont propriu (de exemplu, prin PFA) pot câștiga și mai mult, în funcție de experiență, de timpul de lucru și de accesul la piață. Aceste estimări se bazează pe informațiile disponibile pe site-urile de joburi și pe forumuri specializate.
Orice absolvent de 10 clase poate accesa un curs de calificare care costă între 1.200 și 1.500 de lei, funcție de furnizor, iar aceștia sunt foarte mulți. Plata cursului poate fi efectuată de regulă integral în numerar la sediul organizatorului sau în patru rate, cu un avans de 25%.
Cursanții vor dobândi competențe prin unități de formare tehnică generală, dar și abilități specifice în funcție de specializare.
De exemplu, un absolvent în calificarea „electrician auto” va fi instruit să efectueze lucrări de întreținere, verificare, depanare, montaj și punere în funcțiune a instalațiilor și circuitelor electrice și electronice pentru mijloace de transport rutier. Pe parcursul pregătirii teoretice și a stagiilor practice, cursanții acumulează informații și deprinderi esențiale pentru profesie.
Cursurile trebuie să fie autorizate, caz în care se finalizează după cinci luni cu o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii și Ministerul Educației și în toată Uniunea Europeană. Diploma este însoțită de un supliment descriptiv care detaliază competențele dobândite în cadrul cursului.
Condițiile de înscriere la curs necesită o vârstă minimă de 16 ani și absolvirea învățământului minim obligatoriu, respectiv 8 sau 10 clase, în funcție de anul finalizării studiilor. Pentru persoanele care au absolvit în străinătate, sunt necesare actele de echivalare a studiilor în România.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News