„Informațiile legate de George Simion sunt informații clasificate. Clasificarea nu vine numai din partea României, ci și din partea Republicii Moldovei sau din partea Ucrainei. Eu sper că domnul Ciucă nu-i cere domnului Ciolacu să prezinte informații clasificate. Știe foarte bine că nu s-ar putea face acest lucru, iar accesul la aceste informații clasificate este dat de către cel care conduce structura de securitate din zona respectivă”, a declarat Florin Spătaru.
În contextul în care este îngrijorător ca un posibil colaboraționist cu rușii să acceadă la președenția României, Spătaru a argumentat că liderul AUR a primit avizul Biroului Electoral Central pentru a candida.
„Da, George Simion are interdicție în două țări vecine și două țări foarte importante pentru România. Atunci când și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, BEC a considerat că nu sunt elemente care să invalideze candidatura sa, cum au fost, de exemplu, pentru doamna Șoșoacă. Și atunci eu nu mă pot subsuma acestei analize pe care Biroul Electoral Centrală o face”, a explicat consilierul de stat.
Florin Spătaru a mai explicat că nici el personal nu a avut acces la informațiile despre liderul AUR, iar desecretizarea lor se poate face doar prin medierea SRI și SIE.
„Repet, informațiile de care vorbim sunt informații clasificate. Marcel Ciolacu respectă legile acestei țări și vine doar și face câteva clarificări legat de acele presupuse întâlniri ale domnului Simion cu agenții ruși – sau că ar fi agenți ruși sau n-ar fi agenți ruși – în funcție de ceea ce a văzut în acest document clasificat. Că practic nici eu nu am acces, n-am cum, sunt doar anumiți destinatari ai acestor acestor informații clasificate.
Cei care au autorizații pentru aceste informații clasificate pot solicita ei, la rândul lor, anumite informații de la Serviciul Român de Informații sau de la Serviciu de Informații Externe. Și în funcție de nivelul de acces la aceste informații probabil că pot avea acces la ele”, a concluzionat invitatul.
Între timp, premierul Marcel Ciolacu a cerut medierea SIE în acest scandal, pentru a se obține de la Serviciul de Informații Externe din Ucraina și de la cel al Moldovei acordul de a face public raportul în cazul lui George Simion.
Întregul scandalul a pornit de la o declarație a șefului Comisiei SRI din Parlament, Ioan Chirteș, care a spus că în acele documente sunt „acuzaţii şi dovezi clare” că George Simion a avut întâlniri cu ofiteri GRU şi a încercat să deturneze manifestaţii paşnice și marşuri electorale.
Candidatul Partidului National Conservator Roman (PNCR) la alegerile prezidenţiale, europarlamentarul Cristian Terheş, a susținut și el că există înregistrări ale serviciilor ucrainiene, de la o serie de întâlniri pe care George Simion le-a avut mai ales în zona Cernăuţi, cu persoane care aparţineau diverselor servicii de informaţii ruseşti.
Candidatul AUR la prezidențiale a negat că ar fi avut întâlniri cu membri ai serviciilor rusești și a spus că se va retrage din cursă dacă apar în spațiul public imagini cu el alături de ofițeri GRU.
Nicolae Ciucă și Mircea Geoană i-au cerut premierului să publice documentele, iar Marcel Ciolacu a cerut la rândul său demisia lui Chirteș de la Comisia SRI din Parlament.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News