Organizat vineri, 15 noiembrie, evenimentul „Export Missions 2024” a adus împreună, la București, exportatori de succes, oficiali și reprezentanți ai Agenției de Investiții.
Implementat de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității (UIPAC), programul reprezintă un real ajutor pentru exportatorii din Republica Moldova. PS News a stat de vorbă cu ocazia acestui eveniment cu Mihai Chilianu, reprezentantul CodruST, o companie agricolă specializată în creșterea, păstrarea, prelucrarea și comercializarea fructelor și a materialului săditor pomicol și viticol, care ne-a declarat că exporturile către Uniunea Europeană, în special România, cresc exponențial de la un an la altul.
„Noi suntem la prima ediție cu prezență fizică. Am mai avut ceva experiență de promovare a exporturilor, dar online. Este important să ne întâlnim fizic cu potențialii parteneri pentru a înțelege mai bine ce putem oferi și care este modalitatea de a colabora. Deși, și după experiențele precedente am avut rezultate acceptabile. Suntem pe o curbă ascendentă și exporturile către Uniunea Europeană, în special România, cresc exponențial de la un an la altul. Și România devine o piață foarte atractivă pentru noi, mai ales că suntem vecini, vorbim aceeași limbă și atunci distanța-i mică, perioada de export e scurtă, logistica e mult mai favorabilă. Și probabil, datorită eforturilor tuturor producătorilor și tuturor consumatorilor din România, marfa noastră este apreciată și căutată pe rafturile din România.
Dat fiind faptul că suntem într-o misiune de export, așteptăm să întâlnim mai mulți parteneri. Moldova are o ca capacitate mare de export, chiar dacă anul ăsta volumele disponibile sunt mult mai mici în comparație cu anii precedenți. Dar asta este o tendință generală în Europa, din cauza factorilor climatici din sezonul ăsta. Oricum, putem să exportăm mai mult, putem să fim mai prezenți pe piața din România. Produsele care noi le facem, nu doar compania pe care o reprezint eu, dar toți colegii mei din Republica Moldova, în primul rând sunt certificate GlobalGAP, ceea ce este o garanție a calității și, în primul rând, a siguranței, întrucât trebuie să fim siguri că consumăm un produs sănătos. Și atunci, cu insistență încurajăm consumatorii de aici să încerce să guste produsele din Republica Moldova. Nu vreau să laud calitățile gustative, asta urmează să facă consumatorii probabil. Ce pot spune cu certitudine este că sunt sănătoase”, ne-a declarat Mihai Chilianu.
„Compania noastră exportă șase-opt camioane de produse, săptămânal”
„Colaborăm deja cu mai multe rețele din România. Știu că mulți colegi de-ai mei sunt prezenți și pe piața angro cu produsele noastre. Practic, cred că avem o prezență destul de bună în România. Compania noastră exportă în acest moment șase-opt camioane săptămânal de produse. Acuma noi încercăm să promovăm mărul, deoarece suntem în sezonul de măr. Tradițional, în ultimii 10 ani, vindem struguri de masă în România, unde deja e consacrată piața și toți consumatorii știu de produsul ăsta. Pruna de mulți ani este prezentă în România. Adică cam tot ce producem noi. Cireașa, de anul ăsta, mai nou, căpșuna moldovenească a început să fie prezentă în România, ceea ce este îmbucurător”, a mai susținut Mihai Chilianu.
Compania CodruST a fost înființată ca societate cu răspundere limitată în 1992, de către antreprenorul Ion Chilianu. În timp, întreprinderea a cunoscut o ascensiune continuă, atât ca cifră de afaceri cât și ca nivel de echipare, volum de producere și comercializare precum și inovații aplicate și integrare a lanțului valoric.
Domeniul principal de activitate al întreprinderii este cultivarea fructelor și a materialului săditor pomicol și viticol. Tehnologiile inovative aplicate la prelucrarea solurilor, creșterea materialului săditor în pepiniera pomicolă, proiectarea, înființarea și întreținerea livezilor, asigură o recoltă de fructe de calitate superioară, acestea fiind competitive pentru export atât pe piețele tradiționale, cât și pe cele alternative.
În prezent, în livezile Codru ST se cultivă:
Despre Export Missions 2024
Programul „Export Missions” are ca obiectiv sprijinirea companiilor locale în extinderea pe piețele internaționale, facilitarea dezvoltării de parteneriate strategice prin sesiuni B2B, precum și încheierea de contracte ce vor contribui la creșterea exporturilor.
Implementat de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității (UIPAC), programul își propune să deschidă noi perspective pentru exportatorii din Republica Moldova.
„Evenimentul este la a treia ediție. Avem companii noi care vin în în România să cunoască potențiali parteneri pe piața din România. Avem o agendă destul de intensă și încercăm să acoperim cât mai multe segmente pentru o bună colaborare între partenerii din Republica Moldova și colegii din România”, a afirmat Andrei Crigan, președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Este vorba despre un proiect care reunește exportatori și producători din Republica Moldova și importatori, distribuitori, lanțuri de retail din România. Evenimentul este organizat de cele două Camere de comerț, din România și R. Moldova, la inițiativa Agenției de Investiții din țara vecină.
„Discuțiile sunt productive, bine direcționate, iar experiența anului trecut arată că cele mai multe contracte și vânzări au loc la câteva luni de la aceste întâlniri. De exemplu, În primele trei luni, primele exporturi au început să se întâmple la nivel de sute de mii de euro, după care au urmat milioane de euro. Vor fi prezenți peste 100 de reprezentanți ai companiilor din Republica Moldova și așteptăm la fel de mulți reprezentanți ai partenerilor din România. Cu alte cuvinte este un record, am reușit să creăm acest interes și sper să fie un câștig pentru ambele maluri ale Prutului”, a mai spus Andrei Crigan, în studioul Puterea Știrilor.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News