Cum un „carusel” de corupție din Moldova i-a scos pe zeci de fugari de pe Lista roșie a Interpolului

Sursa foto: Business News Service

Celebru traficant de droguri din Franţa, nouă cetățeni chinezi, fiul unui fost prim-ministru al Kârgâzstanului, un om de afaceri australian fugar, doi ucraineni, un cetățean al Belarusului și fugari de alte naționalități se numără printre persoanele ce au beneficiat de serviciile unor funcţionari din Republica Moldova, pentru a fi scoşi din registrul notificărilor de alertă roşie a Interpol.

Pentru ca fiecare suspect să fie şters din Notificările Roșii ale Interpol, aceştia au achitat între 1 și 3 milioane de dolari mită și plăți către avocați şi funcţionari, scrie New York Times, citând-o pe Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupţie.

Traficant de droguri, salvat de la închisoare de funcţionarii moldoveni

Potrivit cotidianului american, printre „beneficiarii” serviciilor angajaţilor Interpol din Moldova se numără Tarik Kerbouci, alias „Bisonul”, unul dintre cei mai căutaţi traficanţi de droguri din Franţa, implicat în transportul record de 3,3 tone de cocaină, capturată în februarie 2020 lângă Marsilia, notează mold-street.com.

„El a fost trecut pe o listă de fugari semnalați pentru arestare de către Interpol și ulterior reținuți la Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Franța a depus o cerere de extrădare la Dubai, dar apoi autoritățile franceze au descoperit că suspectul, Tarik Kerbouci, în vârstă de 39 de ani, a fost scos de pe lista Interpol. Eliberat de Dubai, Kerbouci a dispărut”, menţionează New York Times.

Potrivit ziarului, „o investigație îndelungată a agențiilor franceze și a altor agenții de aplicare a legii asupra modului în care steagul de arestare a Interpolului, numit Notificare roșie, a dispărut, ducea spre Republica Moldova.

Fugitivi precum Kerbouci, au reușit să ridice notiţele roșii împotriva lor, convingând sediul Interpolului din Lyon, Franța, că au cerut azil în Moldova, deși nu au fost niciodată acolo.

Cereri de azil frauduloase

Potrivit Veronicăi Dragalin, cererile de azil făcute de Kerbouci și de alți suspecți au fost „în totalitate frauduloase”, fabricate de ofițerii de imigrație corupți din Moldova și certificate ca autentice de către biroul Interpol din Chișinău.

„Mecanismul a funcționat ca un mare carusel care se învârte”, a spus șeful poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu. „La suprafață totul părea legal, dar dedesubt totul era bazat pe fraudă și minciuni”.

„Nu a existat o verificare reală dacă acești oameni au intrat vreodată în țara noastră”, a adăugat Cernăuțeanu, citat de New York Times.

Dar, la un moment aceştia au devenit neglijenți, majoritatea fugarilor care au spus Interpolului că au cerut azil în Moldova au furnizat adrese în Dubai, a menţionat şefa Procuraturii Anticorupţie.

Cine sunt suspecţii

Amintim că, în iunie 2024, au fost efectuate peste 30 de percheziţii şi reţineri ale unor funcţionari, implicaţi în schemă cu ştergerea notificărilor roşii la Interpol.

Șeful Biroului Interpol Chișinău, Viorel Tențiu, a fost atunci reținut, iar şapte subordonați de la biroul de legătură al Interpolului din Chișinău au fost suspendați. Pe lista bănuiţilor, în acest dosar figura şi şeful Inspectoratului General pentru Migraţie, Mihai Vodă.

În iunie 2024 au fost efectuate percheziţii şi în cabinetul lui Vitalie Pîrlog, fost ministru al justiției şi „avocat moldovean suspectat de cereri de azil false”. Din 2017 până în martie 2022, Pîrlog a fost șeful comisiei Interpol care revizuiește Notificările Roșii.

Potrivit New York Times, Pîrlog fost apropiat al lui Plahotniuc, care locuiește mai ales în Dubai, a fost în vizită în Moldova, dar a plecat cu puțin timp înainte de raidurile din iunie. Avocatul acestuia a refuzat să comenteze.

De notat că Interpol a minimizat impactul schemei descoperite în Republica Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: