EUROPA
Jumătate dintre angajații din 10 țări europene au declarat că se confruntă zilnic cu stres la locul de muncă, iar o treime au afirmat că nu cred că există suficiente oportunități pentru a-și atinge obiectivele profesionale, potrivit sondajului Manpower Group. O treime iau în considerare schimbarea locului de muncă în următoarele șase luni, iar 58% sunt încrezători că ar putea găsi un alt loc de muncă care să le satisfacă nevoile. Barometrul global al talentelor, publicat de ManpowerGroup, oferă informații privind bunăstarea, satisfacția la locul de muncă și încrederea forței de muncă în 16 țări, inclusiv 10 din Europa.
Mai mult de jumătate dintre angajați declară că se confruntă cu stres în patru țări europene, Spania fiind lider cu 58%. Suedia și Italia s clasează pe următorul loc, ambele cu 53%, urmate de Polonia cu 51%. Salariații din Țările de Jos au raportat cel mai scăzut nivel de stres (34%), urmați de Norvegia (40%) și Elveția (46%), precizează Euronews.
BERLIN
Partidul Liber Democrat (FDP) din Germania, având o puternică orientare pro-business, care a prăbușit coaliția de guvernare a lui Olaf Scholz luna aceasta într-o dispută privind bugetul, și-ar fi pregătit retragerea cu câteva săptămâni înainte de separarea oficială, scrie The Guardian.
Presa germană relatează că FDP a intenționat de la începutul lunii septembrie să forțeze o situație care să îl împingă pe cancelarul german să abandoneze coaliția. Momentul prăbușirii coaliției, în aceeași zi în care Donald Trump a fost declarat învingător al alegerilor prezidențiale din SUA, a provocat un val de șoc în întreaga Europă, în special într-un moment în care europenii se bazau pe Germania pentru stabilitate, conducere și continuitate. La începutul acestei luni, Scholz l-a demis pe ministrul de Finanțe, Christian Lindner, liderul FDP.
MADRID
Compania globală de închirieri de case de vacanță Airbnb l-a îndemnat pe primarul Barcelonei să regândească măsurile de reprimare a închirierilor pe termen scurt, susținând că acestea avantajează doar sectorul hotelier și nu abordează problema turismului excesiv și a crizei locuințelor. În iunie, primăria Barcelonei a anunțat un plan de a închide toate închirierile pe termen scurt până în 2028, pentru a limita creșterea chiriilor pentru rezidenți. Măsura este contestată în instanță, potrivit Reuters.
Airbnb a susținut în scrisoarea sa că niciuna dintre măsurile anterioare ale administrației Barcelonei, care au impus limite stricte asupra noilor licențe de cazare turistică în centrul orașului începând cu 2014, nu s-a dovedit a fi eficientă.
VARȘOVIA
Guvernul Poloniei a anunțat că intenționează să investească 1 miliard de zloți (232 de milioane de euro) în dezvoltarea inteligenței artificiale (IA), inclusiv în dezvoltarea unui model de limbă, care va putea înțelege și folosi limba poloneză. Vineri, ministerele Apărării și Afacerilor Digitale au semnat o scrisoare de intenție prin care se angajează să coordoneze eforturile în domeniu, inclusiv să creeze un fond pentru inteligența artificială și un consiliu care să îl supravegheze, conform Notes from Poland.
SOFIA
Parlamentul bulgar este paralizat, iar criza politică se prelungește. Săptămâna trecută, noul parlament nu a reușit să întrunească o majoritate pentru a alege un președinte, blocându-și activitatea și crescând riscul unor noi alegeri generale anticipate. Miza politică este mare, deoarece președintele parlamentului se află în poziția de a fi numit viitor prim-ministru interimar dacă Bulgaria va merge din nou la urne în această iarnă. Fără un președinte, Parlamentul nu poate funcționa, ceea ce înseamnă că nu poate continua procesul de formare a unui guvern și nici nu poate adopta legi importante legate de planul de redresare, potrivit Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News