România Frumoasă – 6 cetăți de vizitat la finalul anului

Colțișor de România

Mai puțin vizitate, aflate la ceva depărtare de drumurile bătute însă înconjurate de sate, pajiști și păduri de o frumusețe copleșitoare, cetățile de mici dimensiuni sunt pline de legende.

Rupea, Feldioara, Neamț, Poenari, Trascău, Prejmer – iată o listă cu câteva cetăți care merită văzute la finalul toamnei, când culorile blânde nu au dispărut încă sub brumele reci.

Cetatea Rupea, una dintre cele mai vechi fortificații din România, era, prin secolul al XIV-lea, un important centru comercial și meșteșugăresc. Aspectul medieval este punctată de cele patru turnuri impunătoare – al Porții, al Slujitorilor, al Cercetașilor sau Turnul Slăninii.

Pe malul frumos al Oltului, pe drumul dintre Brașov și Sighișoara, se află Cetatea Feldioara – Marienburg, construită inițial din pământ, de unde și numele său „Földvár” (în maghiară însemnând „cetate de pământ”, derivat în română ca „Feldioara”).  Mai târziu, coloniștii germani aduși aici de regii Ungariei și Cavalerii Teutoni, i-au spus „Marienburg” (Cetatea Fecioarei Maria).

Construită din piatră de râu, piatră de carieră și rocă de gresie verzuie, Cetatea Neamț adăpostește o curte largă și numeroase încăperi: bucătăria, camera de provizii, monetăria, închisoarea, sala de arme, sala de sfat și judecată și camerele de dormit.

Dacă vrei să ajungi pe Transfăgărășan, primul loc unde ar trebui să te oprești, este Cetatea Poenari. Aceasta este cocoțată în vârful Muntelui Cetățuia, la capătul a 1480 de trepte.

Deși este acum în mare parte în ruine, după ce a fost distrusă de austrieci în 1703, Cetatea Trascăului (sau Cetatea Colțești) merită o plimbare pe drumul de țară, printre pajiștile  blânde ale munților din jur.

Ultima de pe lista noastră, Cetatea Prejmer, face parte din lista monumentelor istorice incluse în Patrimoniul UNESCO. Biserica cetății a fost construită în stil gotic timpuriu burgund, adus în Transilvania de călugării cistercieni.

România Frumoasă – Oameni, fapte, locuri

Credit foto: ihail Oprescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: