Ungaria a depășit România la aur. Țara noastră ocupă locul al șaselea în Europa de Est în clasamentul rezervelor de aur

Sursa foto: Pixabay

Ungaria a depășit România la rezervele de aur, după o achiziție semnificativă de 14,5 tone în septembrie 2024, marcând pentru prima dată în istoria modernă o astfel de schimbare în ierarhia regională.

În contextul unei creșteri de 25% a prețului aurului în acest an, România se situează pe locul al 6-lea în Europa de Est în Clasamentul Rezervelor internaționale de Aur, potrivit unui Raport publicat de Tavex România.

Banca Națională a României (BNR) deține oficial 103,6 tone de aur, dintre care aproximativ 61 de tone sunt păstrate în seifurile Băncii Angliei, arată o analiză realizată de jurnaliștii hotnews.ro.

Cu această cantitate, România ocupă locul 39 la nivel global. Deși rezervele de aur ale țării s-au modificat foarte puțîn în ultimele două decenii, cota lor procentuală din totalul rezervelor internaționale variază între 6% și 14%, în funcție de fluctuațiile prețului internațional al aurului și ale altor active, precum titlurile de stat.

Ungaria, prin Banca Națională, a intrat în grupul țărilor care și-au majorat semnificativ rezervele de aur în ultimii ani, alături de Polonia, Turcia și Șerbia. Scopul declarat al acestor achiziții este protejarea economiilor naționale de incertitudinile piețelor financiare globale.

Aurul este considerat un activ-cheie pentru menținerea stabilității economice, iar această tendință globală este susținută și de țări mari, precum China și India, care și-au crescut semnificativ rezervele.

Potrivit Tavex România, aurul are un rol crucial în menținerea puterii de cumpărare a banilor și oferă independență față de infrastructurile financiare internaționale. Recomandările Fondului Monetar Internațional sugerează că aurul să reprezinte în jur de 10% din totalul rezervelor unei țări.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: