Mai multe documente incredibile arată cum a fost îngropată SC Drumuri și Poduri SA Ialomița, sub bagheta președintelui Consiliului Județean, liderul PSD Marian Pavel, iar bunurile societății au fost scoase la licitație, urmând să ajungă, conform unor surse, în posesia unor firme „speciale”, scrie DNAmedia.ro.
Terenurile, clădirile și utilajele societății Drumuri și Poduri SA Ialomița au fost scoase la licitație recent, după ce acționarul unic, Consiliul Județean Ialomița, a obținut executarea silită a bunurilor, pentru o datorie de 7 milioane de lei.
Asta, deși CJ Ialomița putea deveni proprietar, în contul datoriei. Însă totul ar fi, conform gurilor rele, o schemă menită să ajute niște firme abonate la contracte din bani publici să pună mâna pe terenurile, halele, utilajele și stațiile de asfalt aflate, încă, în posesia societății din subordinea Consiliului Județean.
Ancheta stagnează, afacerile merg mai departe
Pentru a înțelege mai bine cum s-a ajuns la scoaterea la licitației a bunurilor societății Drumuri și Poduri SA Ialomița trebuie să ne întoarcem în timp în anul 2020.
La sfârșitul anului 2020, societatea avea o pierdere în valoare de peste 5 milioane de lei, sumă rezultată din neîncasări și management defectuos – fapt ce a dus la constituirea unui dosar penal deschis de Poliția Economică, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. Motivul: existau suspiciuni că societatea a fost căpușată și sabotată.
2020 este anul în care, susținut de liderii PSD de la București, Marian Pavel ajungea președinte al Consiliului Județean Ialomița. Unul dintre cei mai influenți aliați ai săi a fost deputatul PSD Ștefan Mușoiu (în prezent, europarlamentar), care deține societatea comercială SAM GPL SRL – firmă care, de altfel, este menționată și în declarația de interese semnată de pesedist.
De asemenea, este și anul în care firmele deținute de prietenul lui Pavel – până atunci, niște firme obscure – încep să primească de la primăriile din județ – majoritatea, conduse de pesediști – zeci de contracte, în valoare totală de 38,7 milioane de euro.
Împrumut otrăvit
În 2022, pe 16 august, CJ Ialomița se împrumută la bancă, pentru „investiții”. După cum rezultă din documentele obținute de DNAmedia.ro, pentru „Creșterea gradului de securitate la incendiu și asigurarea utilităților pentru Spitalul Județean de Urgență Slobozia” investiția a fost zero.
Fiindcă nu conta dacă pacienții ardeau în spitale…
În schimb, după autorizarea împrumutului „pentru investiții” din 16 august, câteva zile mai târziu, pe 28 august 2022, Consiliul Județean Ialomița oferă, un… împrumut! Și nu orice împrumut, ci unul în valoare de 7 milioane de lei.
Beneficiara: societatea Drumuri și Poduri SA, condusă de un alt pesedist, fost viceprimar al municipiului Slobozia.
Durata împrumutului: un an, fără dobândă.
Marian Pavel a girat pentru Drumuri și Poduri SA
Din documentele obținute de DNAmedia.ro rezultă clar și fără echivoc faptul că liderul PSD Marian Pavel a girat pentru SC Drumuri și Poduri SA, afirmând că societatea va avea un profit de aproape 8,5 milioane de lei în anul următor, așadar va avea de unde să returneze cele 7 milioane împrumutate.
Iar consilierii PSD și Pro România au votat pentru acordarea împrumutului.
Gradea s-a însănătoșit busc, fix cât a durat afacerea
Interesant, în momentul în care a fost efectuată tranzacția, la cârma SC Drumuri și Poduri SA a fost pus, temporar, Rudolf Gradea, fost viceprimar PSD al municipiului Slobozia. Rudolf Gradea, colegul de partid al lui Pavel, a fost director interimar la Drumuri și Poduri SA până în toamna anului 2021, când a renunţat la funcţie, invocând motive legate de starea de sănătate.
Deși în toamna lui 2021 zicea că renunță la funcție din motive medicale, Rudolf Gradea a revenit în fruntea SC Drumuri şi Poduri SA în aprilie 2022, pentru o perioadă de patru luni, prelungite ulterior pentru încă două luni. După care Gradea a promovat concursul organizat de CJI pentru ocuparea funcţiei de manager al societății.
Cât a fost Rudolf Gradea la conducerea societății din subordinea CJ Ialomița, a fost acordat împrumutul de 7 milioane de lei, iar Drumuri şi Poduri SA nu a plătit datoria, deși a avut zeci de contracte. Așa că societatea condusă de pesedistul Gradea a fost dată în judecată de Consiliul Județean, condus de pesedistul Marian Pavel, care a cerut scoaterea la licitație a bunurilor deținute de Drumuri şi Poduri SA.
S-a achitat față de deputatul PSD Mușoiu
Revenind la anul 2020, imediat după ce CJ Ialomița a oferit societății Drumuri și Poduri SA împrumutul de 7 milioane de lei, mai este un aspect interesant: din cele 7 milioane de lei împrumutate, un milion a ajuns, cu titlul de „achitare datorie”, la firma deputatului PSD Ștefan Mușoiu, care deține societatea comercială SAM GPL SRL.
După ce a achitat datoriile, SC Drumuri și Poduri SA, deținută de Consiliul Județean Ialomița, nu a mai returnat banii împrumutați de la CJ, așa că, la cererea acționarului unic, este acum vândută pe bucăți. Asta, deși, legal, Consiliul Județean Ialomița putea intra în posesia activelor, în contul datoriei neachitate.
În noiembrie 2023, când soarta societății era pecetluită, Rudolf Gradea şi-a dat demisia din fruntea firmei Consiliului Judeţean Ialomiţa, pentru a doua oară. În locul lui Gradea a fost pus Ştefan Ghibanu, care, conform presei locale, a fost consilierul personal al preşedintelui CJI și a mai condus Drumuri și Poduri, în perioada în care Gradea zicea că era bolnav.
Cine are de câștigat?
După cum spuneam, în 2023, când împrumutul trebuia returnat, CJ, care este unic acționar al SC Drumuri și Poduri, a acționat în instanță și a cerut executarea societății prin scoaterea la licitație a activelor societății, respectiv a stație de asfalt și alte bunuri. Teoretic, toată lumea pierde: CJ nu va recupera toată datoria, iar SC Drumuri și Poduri SA va fi închisă.
Unii suspectează că toată schema este făcută pentru ca activele să ajungă în posesia firmelor de casă ale lui Marian Pavel, printre care Transeuro SRL și In-Out SRL.
Prietenie reciproc avantajoasă
Surse locale susțin că SC Transeuro și SC In-Out SRL, cele două societăți total obscure până în 2020, au cunoscut odată cu apariția lui Marian Pavel la CJ Ialomița o dezvoltare explozivă, fiind probată relația de parteneriat dintre Marian Pavel și Titi Petru (unul dintre acționari) de către toată lumea.
De altfel, gurile rele spun că, jumătate din timpul liber, Marian Pavel și-l petrece la Titi Petru la firmă, unde joacă table și pun țara la cale, la un șpriț.
Aceleași surse spun că, la una dintre firmele lui Titi Petru, este angajat fratele lui Marian Pavel, care are un venit net de 13.000 lei pe lună, leafă care nu ar avea legătură cu studiile sau competența acestuia, fiind astfel o formă de „recunoștință”. Conform acelorași surse, începând cu 2021, Marian Pavel și-a făcut concediile de odihnă în zone exotice, fiind însoțit aproape de fiecare dată de Titi Petru sau de fiul acestuia, care ar fi achitat, cu generozitate, notele de plată.
De altfel, într-o conversație telefonică apărută în spațiul public, Marian Pavel recunoaște că este prieten de-o viață cu Titi Petru, însă susține că nu are nicio legătură tovărășia lor cu faptul că afaceristul primește contracte pe bandă rulantă de când el a ajuns președintele CJ.
DNA a intrat pe fir
Multe dintre informațiile de mai sus au ajuns și la Direcția Națională Anticorupție, care ar încerca, în prezent, să elucideze cum a câștigat firma Transeuro aproape toate licitațiile din Ialomița din proiectul Anghel Saligny, cu preponderență în localitățile cu primar PSD, precum și eficientizările energetice și alte tipuri de lucrări, atât în asociere cu alte societăți, cât și singuri.
De exemplu, în perioada octombrie 2020 – martie 2024, firma Transeuro a câștigat 30 de contracte, cu o valoare totală de 193.533.650 lei, adică 38,7 milioane de euro.
Conform documentelor oficiale, compania Transeuro este deținută de ialomițenii Costel Toader (50 de ani) și Titi Petru (46 de ani).
Potrivit documentelor, pe lângă Transeuro, Costel Toader mai are părți sociale în firmele In-Out Construct SRL, Lazăr Producție SRL și Toader I. Costel Întreprindere Individuală. De asemenea, Costel Toader este administrator al societăților In-Out SRL și Agricultura Profi 2014 SRL.
La rândul său, Titi Petru este asociat la Transeuro SRL și Titi Petru Întreprindere Individuală și este administrator al companiilor Transeuro și T&T Depo SRL.
La DNA a fost reclamat faptul că „schemele de câștigare a licitațiilor” ar fi organizate de la nivelul caietelor de sarcini și că, în cazul în care la licitații se prezintă alte firme, care nu sunt apropiate, licitațiile s-ar opri, fiind invocate diverse motive.
Totuși, până când va fi finalizată ancheta DNA, probabil că bunurile SC Drumuri și Poduri SA vor fi cumpărate, la licitație, de unii afaceriști specializați în asfaltări, cu multe contracte din bani publici în conturi.
Încă una, marca CJ Ialomița
O altă firmă peste care a dat norocul, la Ialomița, este Oyl Company SRL, a unui alt afacerist care este prieten cu Marian Pavel. Firma a cumpărat clădirea în care a funcționat BCR cu suma de 1,2 milioane euro și, fără a aduce mari îmbunătățiri, a închiriat-o Consiliului Județean Ialomița, pe o perioadă de trei ani, în schimbul sumei de două milioane de euro. Deși unii spun că prețul dat pe metrul pătrat a fost dublu față de cel real, CJ a susținut în permanență că închirierea imobilului a fost o afacere extrem de avantajoasă. Mai ales pentru Oyl Company SRL, am spune noi, în condițiile în care firma a dat 1,2 milioane euro pe clădire, încasează în trei ani două milioane de euro și rămâne și cu un profit de 800.000 de euro, și cu imobilul în proprietate.
Culmea, în timp ce Consiliul Județean Ialomița plătește chirie, în trei ani, două milioane de euro firmei Oyl Company SRL, a prietenului lui Marian Pavel, la o aruncătură de băț, la nici 100 de metri, CJ deține o clădire nou renovată, pe bani europeni, care este aproape pustie. Însă… aceea era gratis…
Notarii din Ialomița, acuzați de Marian Pavel că au sabotat Consiliul Județean
Contactat, ieri, de reporterii DNAmedia.ro, Marian Pavel a susținut că CJ va încerca să cumpere bunurile SC Drumuri și Poduri SA, la licitație, după ce toți notarii din Ialomița ar fi refuzat să parafeze acțiunea de dare în plată dintre creditor și debitor. „Niciun notar din Ialomița nu a dorit să autentifice tranzacția de dare în plată și de aceea s-a decis scoaterea la licitație a bunurilor. CJ va fi prezent la licitație, pentru a încerca să cumpere bunurile executate. (…) Din câte știu, firma Transeuro, a prietenului meu, nu se va prezenta la licitație. Asta, ca să stea toată lumea liniștită… Nici Oyl Company SRL, deținută de un alt prieten al meu, nu se va prezenta. Aaa, nu știați că Oyl Company (firma de la care CJ a închiriat sediul, pe două milioane de euro – n.r.) este a unui alt prieten al meu?!”, le-a declarat, râzând, președintele CJ Ialomița, Marian Pavel, jurnaliștilor DNAmedia.ro.
În loc de concluzie, vă prezentăm o postare recentă a europarlamentarului Ștefan Mușoiu, care vorbește de la sine.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News