VIDEO „Lui Geoană începe să îi fugă pământul de sub picioare!” – De ce „are cele mai mici șanse să ajungă în turul 2”

Mircea Geoană, sursa foto: Facebook

Lui Mircea Geoană începe să îi fugă pământul de sub picioare, este de părere sociologul IRES, Antonio Amuza. Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul a susținut că intenția de vot în cazul lui Geoană, în majoritatea sondajelor, a început să scadă. Amuza a explicat, în acest context, și cine are șanse mari să acceadă în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

„Cred că locul în care în continuare putem să spunem că nu avem niciun dubiu în legătură cu cel de-al 2-lea tur, îl reprezintă de fapt, poziția lui Marcel Ciolacu, care are toate șansele să ajungă în cel de-al 2-lea tur. În schimb, după Marcel Ciolacu, vedem o competiție, totuși, destul de strânsă între, aș spune chiar patru candidați din această ofertă destul de generoasă de  13-14 candidați. Oricâte opțiuni de vot ar reprezenta aceștia în mod real, știm foarte bine că oamenii, electoratul, se încolonează mai devreme sau mai târziu în spatele celor care au cu adevărat șanse pentru victorie, tocmai pentru că nu vor să simtă că votul lor e unul de prisos. Adică să simtă că buletinul lor de vot a contat și a contribuit la schimbare, oricare ar fi.

La nivel de societate, vedem mesaje populiste, inclusiv din partea celor care reprezintă sistemul. Și atunci aș spune că pe acest al 2-lea loc, cu semnul întrebării, cine ajunge să intre în cel de-al 2-lea tur ar fi, pe de o parte, George Simion, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, care începe să îi fugă pământul de sub picioare, Așa vedem cu fiecare prestație, cu fiecare apariție publică. A început foarte bine, a avut o lansare de campanie excepțională, cu adevărat modernă și nespecifică… doar că, pe măsură ce prestațiile sale au continuat, intenția de vot am văzut în majoritatea sondajelor a început să scadă, puțin câte puțin. Aș zice că dintre aceștia, probabil are cele mai mici șanse să ajungă acolo. Nu sunt excluse. Sigur, se mai pot întâmpla tot felul de minuni”, a declarat sociologul IRES Antonio Amuza.

Unde se duc voturile de la Mircea Geoană

„Îmi este foarte greu să fac un calcul matematic, unde se duc voturile lui Geoană. Și nu pentru că nu aș putea să mă uit statistic la aceste voturi sau la profilurile demografice ale electorilor. Îmi pun doar problema că în societatea românească există foarte rar acest transfer electoral de la un candidat la celălalt. Pentru că oamenii nu votează neapărat cu inima către familia ideologică sau familia politică, ci mai degrabă apropierea lor și votul de încredere pe care îl dau pentru prezidențiale este un vot dat unor profiluri politice prezidențiabile, unor carisme, dacă vreți. Spun asta pentru că alegerile prezidențiale, din punct de vedere istoric, cel puțin, sunt cele care atrag cea mai mare prezență la vot. Alegerile prezidențiale dau oamenilor senzația că schimbarea e în pixul lor și atunci votează mai mult emoțional.

Își doresc să se regăsească în candidații pe care îi aleg. Acolo e un vot mult mai empatic decât în dreptul votului ideologic. Și vedem o campanie electorală în care nu e o luptă de idei neapărat. E mai degrabă un soi de tribalism politic. Cu cine ții, în tabăra cui ești. Vedem asta aproape la majoritatea candidaților, indiferent de familia politică din care provin”, a mai susținut Amuza.

14 candidaţi s-au înscris în cursă, dintre care 4 independenți

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an a început vineri, 25 octombrie, la ora 00,00, şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7.00.

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea.

Pe 24 noiembrie, românii vor putea alege viitorul preşedinte al României dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală – 10 candidaţi propuşi de partide politice şi de către o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi 4 independenţi.

Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale.

Aceasta este următoarea:

* poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;

* poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;

* poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;

* poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;

* poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;

* poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;

* poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;

* poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;

* poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;

* poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei;

* poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent;

* poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;

* poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;

* poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: