ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 – Momentele care au marcat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale

Sursa foto: Administrația Prezidențială a României

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale. Marcel Ciolacu a zburat cu un avion privat în Monaco, alături de fiul său şi de patronii firmei Nordis. ”O aroganţă”, a catalogat zborul liderul PSD. Nicolae Ciucă a fost atacat prin asocierea cu preşedintele încă în funcţie Klaus Iohannis, mai ales pe subiectul vilei din centrul Capitalei. ”Epoca Iohannis s-a terminat”, a ripostat generalul Ciucă. Elena Lasconi, care s-a remarcat prin gafele de politică externă, l-a acuzat pe Mircea Geoană că foloseşte ferme de troli pentru a manipula votul în mediul online. ”Miroase a Petrov”, a răspuns Geoană, aluzie la Traian Băsescu. Deşi au trecut 15 ani de la confruntarea directă, rănile lui Geoană încă nu s-au închis, iar orgoliul lui Băsescu nu s-a domolit. În tabloul viitorului s-a mai strecurat, măcar cu numele, un sforar al trecutului – Viorel Hrebenciuc, acuzat de PNL că ar orchestra o înţelegere între PSD şi AUR. Strict politic, candidatul PSD nu are rival pe partea stângă, în timp ce politicenii de dreapta îşi împart voturile, la fel şi candidaţii suveranişti.

Momentul care a marcat startul cursei prezidenţiale a fost decizia CCR de a respinge candidatura Dianei Şoşoacă pentru Cotroceni. Din 9 judecători, cinci au votat pentru eliminarea Dianei Şoşoacă din competiţie, patru fiind propulsaţi la CCR cu sprijinul PSD, iar unul fiind propunerea UDMR. Motivul oficial: Diana Şoşoacă, din postura de preşedinte, ar fi pus în pericol apartenenţa României la NATO şi UE. PSD a respins orice legătură cu decizia Curţii, însă candidaţii de dreapta au reclamat faptul că voturile Dianei Şoşoacă vor fi direcţionate către candidatul AUR George Simion, aflat la rândul său pe culoarul naţionalist. La scurt timp după decizia CCR, George Simion a început să crească în sondajele de opinie, în unele ajungând până pe locul doi, deşi Diana Şoşoacă le-a cerut simpatizanţilor să-şi anuleze votul: mai precis, să deseneze un chenar pe buletinul de vot în care să-i scrie numele. În acelaşi timp, Gigi Becali, candidat pe lista AUR la parlamentare, a dezvăluit o discuţie cu Viorel Hrebenciuc, fost parlamentar cu influenţă în PSD. Potrivit lui Hrebenciuc, social-democraţii ar fi urmat să-i cedeze 10-20 de voturi în fiecare secţie lui George Simion, astfel încât Marcel Ciolacu să intre în finală cu candidatul AUR. Miza: Marcel Cioalcu ar avea, potrivit sondajelor PSD, şanse mai mari să câştige o confruntare cu George Simion decât o dispută cu un candidat de dreapta. Ultima dată când PSD a câştigat alegerile prezidenţiale a fost în anul 2000, Ion Iliescu reuşind să învingă atunci un candidat naţionalist – Corneliu Vadim Tudor. În ultimii 24 de ani, candidaţii PSD au fost surclasaţi de candidaţii dreptei. Marcel Ciolacu a negat ”planul Hrebenciuc”, în timp ce George Simion a susţinut, într-un interviu pentru News.ro, că îl poate învinge pe Marcel Ciolacu în finală, cu condiţia ca românii din diaspora să se mobilizeze. În mod tradiţional, PSD obţine foarte puţine voturi din străinătate, indiferent de alegeri. Tot în zona suveranistă, mai candidează Cristian Terheş şi Călin Georgescu, ambii legaţi în trecut de partidul lui George Simion. În luna iunie, Terheş a deschis lista AUR pentru Parlamentul European, în timp ce Călin Georgescu a fost propunerea AUR pentru funcţia de prim-ministru după alegerile parlamentare din 2020. Cu trei zile înainte de alegeri, Biroul Electoral Central l-a obligat pe Călin Georgescu să şteargă toate materialele de propagandă din mediul online pe motiv că nu a folosit un cod obligatoriu de promovare. ”E o încercare de intimidare”, a răspuns Călin Georgescu. Candidaţii de dreapta au acuzat din nou că în spatele deciziei s-ar afla PSD. Concret, Călin Georgescu ar rupe din voturile lui George Simion, prin urmare ar putea împiedica accesul candidatului AUR în finala prezidenţială, în timp ce Marcel Cioalcu şi-ar dori o confruntare tocmai cu George Simion.

Vila din Aviatorilor şi implicarea PSD-PNL

Deşi nu concurează direct în campanie electorală, Klaus Iohannis a fost prins inevitabil în disputa politică pentru scaunul de la Cotroceni. Vila din Aviatorilor 86, despre care presa a scris încă din primăvară că i s-ar pregăti preşedintelui Klaus Iohannis şi că lucrările de renovare ar costa 7 milioane de euro, a devenit motiv de atac între PSD şi PNL. Pe 1 noiembrie, la cererea premierului Marcel Ciolacu, RA-APPS anunţa public că instituţia a decontat deja 13,8 milioane de lei fără TVA, echivalentul a aproape 3 milioane de euro, pentru lucrările de reabilitare la vila din Aviatorilor 86, fost sediu al PNL. ”Am asistat azi la încă o demonstraţie de ipocrizie marca Marcel Ciolacu cu RAAPPS folosit ca instrument politic al PSD”, transmitea Nicolae Ciucă, după publicarea informaţiilor de către RAAPPS. Disputa pe tema cheltuielilor din vilele de protocol ale statului român au continuat, iar Nicolae Ciucă a făcut publică adresa la care locuieşte premierul, tot o vilă din patrimoniul RAAPPS, renovată în epoca Dragnea. Nicolae Ciucă i-a cerut lui Marcel Ciolacu să publice lista celor care l-au vizitat în reşedinţa oferită de stat. ”Cred că vrea să ştie exact ce membri ai PNL au fost pe la mine pe acasă”, a răspuns Ciolacu. Ulterior, premierul a desecretizat Hotărârea de Guvern adoptată în 2022, când premier era Nicolae Ciucă, prin care se schimba destinaţia vilei din Aviatorilor drept ”reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”. Pe actul respectiv apar patru semănături, două de la PNL, două de la PSD: Nicolae Ciucă (PNL) – premier, Marian Neacşu (PSD) – secretar general al guvernului, Adrian Câciu (PSD) – ministru de Finanţe şi Marius Grăjdan (PNL) – şef RAAPPS. Aşadar, şi PSD şi PNL ştiau că vila renovată din bani publici este pregătită pentru Klaus Iohannis, după ce acesta îşi încheie mandatul la Palatul Cotroceni. Potrivit legii, foştii şefi de stat au dreptul, pe tot parcursul vieţii, la o casă de protocol, dar care poate fi solicitată abia după terminarea mandatului, adică începând cu data de 22 decembrie. Dincolo de vila din Aviatorilor, candidatul PNL Nicolae Ciucă a fost asociat constant cu preşedintele Klaus Iohannis, ajuns foarte jos pe scara popularităţii. ”O victorie a lui Nicolae Ciucă ar fi al treilea mandat al lui Klaus Iohannis”, a spus Ciolacu, apoi au insistat George Simion şi Elena Lasconi. În replică, Nicole Ciucă s-a distanţat de şeful statului. ”Epoca Iohannis s-a terminat. Preşedintele nu e Putin, iar eu nu sunt Medvedev”, a explicat Nicolae Ciucă, aluzie la rocada din fruntea Rusiei din urmă cu 15 ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: