Campania electorală pentru Alegerile Prezidențiale 2024 s-a încheiat sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024. Încălcarea legislației electorale se pedepsește cu amendă sau chiar cu închisoarea, pentru faptele grave. Ce trebuie știut despre ziua votului.
Zeci de mii de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, de la imigrări și de la alte structuri ale ministerului – sunt mobilizate în toată țara pentru a asigura protecția secțiilor de votare, a transporturilor cu materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot. Forțele de ordine asigură de asemenea măsurile de ordine publică în proximitatea secțiilor de votare și vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislația electorală.
„Orice încălcare a legislației va fi tratată cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenție sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări”, transmit reprezentanții MAI, reamintind câteva dintre încălcările legislației electorale care atrag pedepse fie pecuniare (în cazul contravențiilor), fie penale (în cazul infracțiunilor).
Președintele biroului secției de votare, responsabil și de ce se întâmplă în jurul localului de vot
Un rol important în respectarea măsurilor de ordine în localul de vot, dar și în jurul acestuia, în zona de protecție, îl are președintele secției de votare.
În această zonă de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota. Fac excepție membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, candidații, persoanele acreditate, dar și altele prevăzute expres de lege. Cel care are sarcina să se sesizeze cu privire la încălcarea acestei norme este președintele secției de votare, care va emite dispoziții.
„Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei”, precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Claudiu Șerban.
Tot cu amendă între 1.500 și 4.500 lei se pedepsește și comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru mită electorală
Încălcările electorale grave constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea. Din această categorie fac parte oferirea de bani, bunuri ori alte foloase, votul multiplu, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic etc.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Tot cu închisoarea se pedepsește și votul multiplu sau votul exprimat fără a avea acest drept. Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News