Cum s-a autosabotat Lasconi la prezidențiale: dezastrul din teritoriu, decisiv

Sursa foto: Elena Lasconi

Elena Lasconi se pregătește de o înfrângere la alegerile prezidențiale, după ce în ultimele luni nu a făcut nimic pentru a dezvolta filialele partidului. USR nu are nici măcar 30 de primari și se prezintă la prezidențiale cu un candidat total nepregătit pentru această funcție.

În ultimele 5 luni, Elena Lasconi nu a adus nicio schimbare în partid după ce a preluat conducerea organizației politice. Oamenii din grupul Barna-Drulă-Ghinea au rămas în conducerea partidului și trag în continuare sforile prin intermediari.

Lipsa de organizare din teritoriu s-a văzut foarte bine la alegerile locale, unde USR a luat doar 6,7% din numărul total de voturi pentru consiliile locale și 8,29% din numărul total de voturi pentru consiliile județene. USR a pierdut locul 3 la nivel național și a fost depășit de AUR, partid înființat în 2019.

USR a pierdut primari

USR avea un număr mic înainte de alegerile locale din 2024 și a continuat să-i piardă. USR-iștii s-au concentrat pe marile orașe, sperând că va fi suficient pentru victoria lor, însă electoratul a respins candidații USR.

Comparativ cu 2020, partidul a pierdut trei primari importanți în Sectorul 1, Sectorul 2 din București și în Alba Iulia. După alegerile locale din 2024, USR (alături de PMP și Forța Dreptei) a câștigat doar 28 de mandate de primari.

Pierderea primarilor din teritoriu e un semnal că partidul nu mai atrage candidați cu notorietate și credibilitate. USR nu a știut să construiască filiale puternice în teritoriu, iar în mediul rural este aproape inexistent. Fără primari și consilieri locali și județeni este aproape imposibil să crească în teritoriu și să convingă pe cineva. Situația este critică în mediul rural, unde nu au nicio structură puternică, iar Lasconi a ignorat complet votanții din satele și comunele României.

Lasconi s-a autosabotat la prezidențiale

Elena Lasconi nu a înțeles cum funcționează alegerile prezidențiale și cât de important este să ai filiale puternice în toată țara. Candidata USR a mers pe ideea că va fi o locomotivă și va fi suficient pentru a obține un rezultat bun. Dar campania Elenei Lasconi a fost un uriaș dezastru de la început și până la sfârșit, deoarece alegătorii își amintesc doar gafele pe care aceasta le-a făcut în interviuri, dezbateri sau live-uri pe rețelele de socializare.

Candidata USR a subestimat rolul filialelor din țară și la alegerile prezidențiale s-a autosabotat. Fără o infrastructură de partid dezvoltată în toată țara, Lasconi nu are nicio șansă să intre în turul doi. Aceasta și-a păcălit colegii de partid cu sondaje umflate, pentru a da impresia că poate lupta cu ceilalți candidați, însă USR e un partid prăbușit a nivel național, care propune un candidat celebru pentru numeroasele gafe.

USR nu are infrastructura necesară pentru alegerile prezidențiale, tocmai pentru că electoratul nu acceptă proiectele și mesajele lor. USR-iștii nu a crescut la nivel național, în timp ce Lasconi se făcea de râs în interviuri și dezbateri. Votul din teritoriu este important pentru alegerile prezidențiale, deoarece ar trebui să mobilizeze electoratul. Cum partidul lui Lasconi nu are filiale puternice, nu are nici capacitatea să convingă cetățenii să-i acorde votul.

Elena Lasconi nu a dezvoltat nicio filială din țară, nu a știut să schimbe președinții de organizații care au pierdut în teritoriu. USR-ul condus de primărița din Câmpulung nu a avut schimbări în teritoriu, deși la alegerile locale a fost un dezastru. Aceiași președinți de filiale și organizații din țară, care au fost învinși la locale, au rămas la conducere pentru a organiza campania lui Lasconi. Prin urmare, nu urmează decât un alt eșec răsunător pentru USR.

Înfrângerea Elenei Lasconi la alegerile prezidențiale va trezi partidul la realitate și va trebui să accepte că este prăbușit. USR nu poate defila cu candidați care admit public că nu cunosc politica națională și internațională, pentru că votanții nu le vor acorda votul.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: