Analiștii străini încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat în România în alegerile prezidențiale

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegătorii români, dar și analiștii străini au fost, fără îndoială, surprinși de rezultatele preliminare ale primei runde a alegerilor prezidențiale din 2024. Călin Georgescu, un ultranaționalist fără partid propriu și un susținător al unui discurs radical, a reușit să obțină 22% din voturi, depășind-o cu puțin pe Elena Lasconi și lăsându-l pe prim-ministrul Marcel Ciolacu să se lupe penru locul doi, scriu BBC, Reuters, Politico și The Guardian.

Georgescu a reușit să atragă o mare parte din electoratul nemulțumit, mulți dintre ei fiind tineri sau persoane din mediul rural, care au fost adesea ignorați de partidele tradiționale. Campania sa, axată pe platformele de socializare, în special TikTok, a reușit să capteze atenția unei părți din populație care se simte abandonată de politicienii consacrați.

Un exit-poll inițial sugerase că Lasconi va ajunge în turul final, dar scena politică din România a fost răsturnată de ascensiunea lui Georgescu pe măsură ce numărătoarea voturilor a continuat duminică seara. Rezultatele preliminare sunt supuse modificărilor pe măsură ce continuă numărarea voturilor, scrie Politico.eu.

Georgescu, extrem de religios și naționalist, a făcut campanie pentru reducerea dependenței României de importuri, sprijinirea fermierilor și creșterea producției interne de alimente și energie.

El a mai susținut că Uniunea Europeană și NAtO nu reprezintă corect interesele României și a afirmat că războiul Rusiei în Ucraina, o țară vecină României, este manipulat de companiile militare americane.

Politico: Surpriză în alegerile din România: Candidatul de extremă dreapta ajunge în turul final

Puțin cunoscut, înainte de aceste alegeri,Georgescu a folosit TikTok pentru a aduna susținători,dar a atras critici virulente pentru comentariile sale anterioare de susținere a Mișcării Legionarilor fascisti din România din secolul XX.

La o distanță de doar două puncte procentuale, Ciolacu, liderul PSD și actualul prim-ministru, se află în fața unui examen crucial: să convingă votanții care nu l-au ales că drumul pro-european și pro-NATO pe care îl susține este singura opțiune viabilă pentru România. În acest context, Georgescu devine un simbol al unui protest împotriva establishment-ului, dar și al unei opoziții radicale la influențele externe, în special față de Uniunea Europeană și NATO.

Călin Georgescu nu face parte din niciun partid, dar acest lucru nu l-a împiedicat să urce rapid în sondaje. Fost membru al unor instituții internaționale, cu un discurs adesea anti-occidental, el a reușit să-și construiască un profil de lider „independent” care se prezintă drept apărător al suveranității naționale, al fermierilor români și al economiei interne. De asemenea, Georgescu nu s-a ferit să critice cu vehemență scutul antirachetă NATO de la Deveselu, despre care spune că este o „rușine a diplomației”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: