VIDEO Amuza, sociolog: Conservatorismul lui Georgescu, util pentru o majoritate tăcută a societății

Antonio Amuza, invitat Puterea Știrilor 25.11

Pornind de la una dintre afirmațiile lui Călin Georgescu, candidatul independent clasat pe primul loc la alegerile de duminică, privind rolul femeii în societate și diferența dintre feminism și feminitate, sociologul Antonio Amuza mentionează faptul că o mare parte a electoratului a ales și o femeie pentru al doilea tur de scrutin. Acesta a dat și exemplul R. Moldova, care a ales-o pe Maia Sandu de două ori, lucru care vine să confirme deschiderea celor două state spre un alt tip de atitudine față de rolul femeii în societate.

„E clar că acest conservatorism al lui Călin Georgescu este util pentru o altă tabără, o majoritate, dacă vreți, tăcută, a societății. Cred că de acolo vine și marea problemă pe care o bună parte din cetățeni au avut-o după rezultatele acestor alegeri, care sigur duce și la diverse teorii ale conspirației. Nimeni n-a avut, n-a văzut venind această aceste rezultate, în special pe Călin Georgescu. Toată lumea se aștepta ca cel puțin un candidat, Marcel Ciolacu, să intre în următorul tur”, a explicat sociologul.

Toată lumea se aștepta la o finală între Marcel Ciolacu cu George Simion, de exemplu. Toată lumea aștepta ca infrastructura de partid să își facă treaba și PSD-ul să trimită un candidat în turul al doilea.

 „Pe de altă parte, PSD-ul a încercat în ultima vreme a fost să confiște acest discurs anti-sistem, ei reprezentând totuși administrația, guvernul, sistemul. Or, asta a fost o mare problemă, pentru că oamenii au considerat nelegitimă o astfel de abordare, și neautentic un astfel de discurs. Motiv pentru care, iată, Călin Georgescu, cu acest tip de discurs ultraconservator este, chiar dacă nu a apreciat neapărat de oameni pentru sens și sper că nu pentru conținut, cu siguranță, aprecierile vin pentru formă, pentru autenticitatea percepută. Oamenii îl cred, spre deosebire de toți ceilalți politicieni care păreau că își ocupă locuri pe care nu le aveau”, a mai spus Antonio Amuza.

Acesta a menționat faptul că toți ceilalți 12 candidați se luptau pe aceeași felie populistă, antisistem și că niciunul dintre ei nu a încercat să se diferențieze cu altfel de mesaje.

„A fost un concurs de frumusețe, pe nivel de normalitate, de genul cine este mai normal decât ceilalți. Or, Călin Georgescu n-a încercat nicio secundă să facă asta și s-ar putea să fie unul dintre factorii care au contat”, a subliniat sociologul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: