În 2029, salariul minim brut va fi 1.300 de euro pe lună, iar pensia medie va ajunge în următorii 4 ani la 810 euro, a declarat, joi, Adrian Solomon, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecție socială din Camera Deputaţilor, care a prezentat programul de guvernare în domeniul muncă al PSD pe următorii 4 ani.
„Propunerile noastre în viitorul ciclu de guvernare de 4 ani se axează în primul rând pe creşterea veniturilor din pensii şi din salarii, astfel încât odată cu promulgarea legii privind implementarea directivei despre salariul minim european putem să prognozăm că în 2029 salariul minim brut va fi 1.300 de euro pe lună. De asemenea, guvernul, care sperăm noi să fie format în jurul PSD, va susţine la nivelul Uniunii Europene adoptarea unui pact european pentru stabilirea salariului minim la nivelul tuturor statelor membre, în vederea reducerii decalajelor între cetăţenii Uniunii. Scăderea impozitării muncii – ne dorim creşterea veniturilor pentru circa 4 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă, adică aproximativ 70% din totalul contractelor”, a declarat Solomon la sediul central al PSD.
Potrivit acestuia, PSD propune următoarele măsuri fiscale privind diminuarea impozitării muncii – reducerea taxelor şi impozitelor cu până la 5 puncte procentuale din salariile mai mici de 5.700 de lei în prezent, respectiv 6.050 de lei în 2025 şi 8.500 în 2029, menţinerea sumei de 300 de lei scutită de taxe din salariul minim, deducerea contribuţiei pentru sănătate la salariile membrilor familiilor cu copii.
El a adăugat că pentru pensii există legislaţie în vigoare care prevede foarte clar formula de creştere anuală a punctului de pensie, „astfel încât pensia medie va ajunge în următorii 4 ani la 810 euro, iar cea minimă la 415 euro”.
Solomon a vorbit şi despre o serie de măsuri pentru tineri şi pentru persoanele trecute de 55 de ani.
„Se propune o primă de stabilitate de 2 ani pentru tinerii absolvenţi care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă cu contract pe perioadă nedeterminată, valoarea primei este de 1.000 de lei lunar în primele 12 luni şi 1.250 de lei lunar în următoarele 12 luni. (…) Încurajăm munca prin prelungirea vieţii active. Astfel, se acordă facilităţi fiscale companiilor care angajează persoane de peste 55 de ani şi oferă un program flexibil sau part-time pentru persoanele vârstnice care doresc să îşi pună în valoare experienţa profesională. Propunem o scutire de CASS pentru contribuţii de sănătate pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv şi se angajează pe un loc de muncă, de asemenea, scutirea de CASS tot de 10% pentru studenţii şi masteranzii cu vârstă mai mică de 26 de ani care lucrează. (…) Amintesc şi programul privind formarea profesională pentru meseriile specializate, acordarea unui sprijin financiar angajatorilor care angajează şomeri şi formează profesional pentru meserii specializate precum electricieni, fochişti, motostivuitori, mecanici, frigotehnişti”, a menţionat acesta.
Pentru mai multe informații citește AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News