Ben Oni Ardelean: Asistăm la un adevărat tsunami emoțional care rade totul în cale. Politicul nu poate ignora credința

Inquam Photos / Cornel Putan
Deputatul PNL Ben Oni Ardelean, fost pastor baptist, analizează evenimentele din ultimele zile din perspectiva politică dar și din cea a credinței religioase. „Omul poate merge până la martiraj, dar nu renunță la crezul său. Asistăm la un adevărat tsunami emoțional care rade totul în cale”, avertizează liberalul.
„Ceea ce mulți din politică nu înțeleg (și nu îi acuz, pentru că nu au cum să știe – nu au acest “senzor”, nici nu vor să știe, iar pe cei care știu nu-i ascultă!) este că sentimentul religios depășește ca intensitate orice alt sentiment uman, inclusiv frica. Odată activat, omul poate merge până la martiraj, adică își dă viața, dar nu renunță la crezul său„, spune Ben Oni Ardelean pe pagina sa de Facebook.
Deputatul face o trecere în revistă a schimbărilor produse în societate după turul 1 al alegerilor prezidențiale, arătând că discursul politic a trecut subit dintr-o zonă a concretului – PNNR, pensii, autostrăzi – la unul predominant emoțional despre libertatea credinței și alegerilor fiecăruia.
„Dacă până duminică, în alegeri, erau importante structurile, campaniile, ideologiile, apartenența politică, sau candidații, de luni s-a trecut pe un alt plan: emoția generată de sentimentul religios. Nu mai vorbim despre ura împotriva unor partide sau politicieni, despre nemulțumiri generale sau voturi de blam. Acum asistăm la un adevărat tsunami emoțional, care rade totul în cale.
Dezbaterea publică nu mai este despre PNRR, pensii, autostrăzi, spitale sau școli. Totul s-a concentrat pe o luptă dură și emoțională între pro-life și pro-choice (pro-viață vs. pro-alegere). Această temă veche, dar rar atât de intensă în spațiul public din România, domină complet discursul electoral.”

„Sentimentul religios a redus totul la o singură dimensiune: conservatori vs. progresiști”

Ben Oni Ardelean expune apoi dihotomia la care s-a ajuns în doar câteva zile, barierele politicului fiind spulberate de cele religioase, ceea ce remodelează complet miza electorală.
„Unul dintre candidați a fost etichetat drept „progresist, secularist-fundamentalist, LGBT-ist,” iar celălalt drept „antisemit, neolegionar, creștin fundamentalist.” De aici încolo, nimic altceva nu mai contează. Nu mai are relevanță câte întâlniri cu extratereștrii au avut fiecare, cât de pregătiți sau nepregătiți sunt, ce alte declarații controversate au făcut, ce CV au, cât de carismatici sunt sau ce nivel de competență au.
Sentimentul religios a redus totul la o singură dimensiune: conservatori vs. progresiști. Acest sentiment surclasează cu mult apartenența partinică, ideologică și chiar dorința de bunăstare materială. În fața credinței religioase, oamenii sunt dispuși să meargă până în pânzele albe, iar această forță emoțională redefinește complet miza electorală”, avertizează Ardelean.
Deputatul liberal reiterează necesitatea ca atât Călin Georgescu, cât și Elena Lasconi să iasă în spațiul public cu explicații legate de etichetările radicale puse de electorat.
 …este imperios ca cei doi candidați să ofere explicații publice prin care să dezmintă sau nu aceste etichete puse de către societate!„, clamează Ben Oni Ardelean. 
În continuare, acesta dă exemplul SUA, unde Donald Trump a pierdut alegerile din 2016 pe considerente legate de polarizarea religioasă și nu economice.
„Alegerile din 2020, pierdute de Trump, au fost un exemplu clar al acestui fenomen. De ce? Conservatorii nu s-au mobilizat suficient pe teme religioase. În schimb, în 2024, Trump recâștigă lupta pentru Casa Albă, exact pe o mobilizare puternică a electoratului conservator. Este, de altfel, singurul președinte american care a pierdut alegerile nu din cauza economiei (care era solidă), ci din cauza polarizării religioase.
Câteva acțiuni emblematice ale lui Trump, începând cu anul 2016:
1. A desființat sub-departamentul “Faith-Based Communities” din Departamentul de Stat, acuzat că promova diversitatea în loc să sprijine comunitățile religioase.
2. Vicepreședintele Pence a participat la cel mai mare miting pro-life din Washington (1,5 milioane de oameni).
3. Trump a luptat pentru numirea judecătorilor conservatori la Curtea Constituțională.
4. A început bătălii împotriva transgenderilor în armată și a toaletelor unisex.
5. A mutat Ambasada SUA la Ierusalim, forțând un vot simbolic în ONU.
Iar lista este lungă.
Economic, Trump a avut rezultate excelente: a readus companii în SUA, a scăzut șomajul, a ridicat nivelul de trai și a securizat granițele. Dar aceste realizări au contat mai puțin decât radicalizarea pe teme religioase”, explică deputatul PNL.
Ben Oni Ardelean concluzionează:
„Scriu aceste rânduri pentru a sublinia un lucru esențial: politicul nu poate ignora aceste resorturi emoționale și spirituale ale societății. Fără o înțelegere profundă a naturii umane și fără sondaje tematice corecte, demersurile publice și electorale riscă să fie complet decuplate de la “agenda electoratului.” Iar asta înseamnă, de fapt, o decuplare de la umanitate.”

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: