CCR solicită reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale 2024. Decizia CCR a fost luată, în unanimitate, după ce a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de candidatul Cristian Vasile Terheș.
Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să solicite Biroului Electoral Central reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024. Este o decizie fără precent. Practic BEC trebuie să reverifice și renumere 9.4 milioane de voturi.
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.”, se arată în comunicatul CCR.
Motivul pentru care CCR a decis renumărea voturilor la primul tur al alegerilor prezidențiale 2024
Curtea Constituţională trebuia să decidă joi, 28 noiembrie 2024, asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de doi competitori electorali, Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12 în urma alegerilor de duminică, cu 1,04% din voturi, respectiv 0,16% din voturi.
Mai mult, Cristian Terheș a invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor ”reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi în timpul procesului electoral. Terheș i-a menționat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.
Totodată, Cristian Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul 3, Marcel Ciolacu, este foarte mică, și că în unele secții voturile exprimate pentru Ludovic Orban au fost trecute în dreptul candidatului USR Elena Lasconi.
”Secțiile de votare au contabilizat voturile valabil exprimate pentru candidatul Orban Ludovic, ca fiind voturi exprimate pentru candidatul Lasconi Elena Valerica, ca efect al anunțului acestuia de a se retrage din competiția electorală în favoarea acesteia”, spune Cristian Terheș, care enumără mai multe secții de votare în care s-ar fi întâmplat acest lucru.
”Având în vedere că diferența de 2.740 de voturi între candidatul clasat pe locul al doilea și candidatul clasat pe locul al treilea, precum și numărul total de voturi menționate ca fiind exprimate pentru candidatul Orban Ludovic – 20.089, rezultă că procedeul de ”transfer” al unor voturi de la un candidat retras la candidatul clasat pe locul al doilea a infleunțat evident ordinea candidaților”, a susținut Cristian Terheș, în sesizarea depusă la CCR.
În cazul lui Călin Georgescu, Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.
Conform datelor furnizate de AEP și validate de BEC, în turul 2 al alegerilor prezidențiale au intrat candidatul independent Călin Georgescu, care a obținut 2.120.401 de voturi (22.94% din totalul voturilor valabil exprimate) și Elena Valerica Lasconi, candidatul USR, care a fost votată de 1.772.500 de români (19.17).
Candidatul PSD Marcel Ciolacu s-a clasat pe locul al treilea, cu 1.769.760 de voturi (19,14%). Diferența dintre candidatul de pe locul 2 și 3 este de doar 2.740 de voturi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News