După 19 ore de dezbateri, plenul Parlamentului European a votat bugetul Uniunii pentru anul viitor. Prezent în studioul Puterea Știrilor, vicepreședintele Parlamentului European a vorbit despre felul cum s-au împărțit fondurile, în ce domenii a existat o suplimentare a banilor și ce noutăți aduce noul buget.
„Nu a fost simplu pentru că, inițial, statele membre au vrut să taie bugetul european cu aproape 2 miliarde de euro, au venit cu o propunere de austeritate. Sunt state membre care se confruntă cu deficite, sau care pur și simplu nu mai vor să ajute țările din zona noastră cu fonduri de coeziune. Unele dintre acestea poate au alte influențe, astăzi, dictate de partide populiste”, a afirmat negociatorul-șef al bugetului Uniunii Europene.
Cu toate acestea, bugetul votat include acum încă aproape 10 miliarde de euro, reprezentând fonduri consistente pentru educație și tineret, fonduri pentru zonele afectate de inundații, bani pentru zona de sănătate și cercetare.
„Am reușit să includ o sumă de bani pentru a permite integrarea completă a României și Bulgariei în Schengen. În ultimii trei ani, am reușit să obțin aproximativ 40 de milioane de euro cu acest scop și asta ne ajută să intrăm în spațiul Schengen începând cu anul viitor. Am inclus acolo bani pentru a permite românilor din diaspora să-și transfere mai ușor acasă drepturile sociale, pensiile, alocațiile pentru copii, ajutorul de șomaj”, a explicat Victor Negrescu.
Acesta a spus în continuare că negocierile au fost dificile și pentru că Parlamentul European este foarte divizat, neexistând unitate în interiorul grupurilor. Mai mult, partidele populiste au o pondere foarte mare, prin urmare a fost nevoie de discuții cu fiecare membru, cu fiecare reprezentant al statelor.
„Cu toate acestea, bugetul pentru 2025 este cu 6% mai mare decât cel din 2024 și am făcut lucrurile acestea securizând în același timp finanțările necesare pentru a plăti planurile de redresare și reziliență, pentru că exista riscul să nu avem bani pentru a finanța PNRR, pentru că dobânda pe care Europa trebui să o plătească în acest sens s-a dublat. Îmi place să cred că este un rezultat istoric, dar este un rezultat care dovedește, pe de o parte, că noi, ca români, în Parlamentul European, suntem capabil să facem lucruri importante, că România contează. Așa că cei care spun peste tot că România nu contează la Bruxelles, că stă în genunchi, greșesc. Eu n-am stat în genunchi, am negociat de la egal la egal și am obținut lucruri utile pentru țară, pentru români, și pentru cei de aici și pentru cei din diaspora”, a subliniat europarlamentarul PSD.
Dacă ne uităm la investițiile făcute de-a lungul timp timpului, vedem că România este dependentă de banii europeni, a mai adăugat social-democratul.
„România are nevoie de Europa, de bani europeni, de protecția NATO, are nevoie să facă parte din acest club, pentru a se dezvolta din punct de vedere economic. Asta nu înseamnă că trebuie să luăm totul ad litteram, dar asta înseamnă că avem anumite responsabilități. Ca dovadă, Ungaria, astăzi, are o parte din fonduri blocate. Polonia a traversat aceeași situație, acum s-au deblocat fondurile când au ales un guvern pro-european. Nu vreau să trecem prin această situație și vreau ca românii s-o ducă bine și în sensul ăsta. Sper ca duminică să aleagă ceea ce cred eu că poate fi o cale sigură pentru ei și pentru viitorul lor”, a mai spus Victor Negrescu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News