LIVE TEXT. Renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Sute de voturi nelegale pentru Lasconi

Inquam Photos / Octav Ganea

A început procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale după decizia istorică luată joi de CCR. Peste 9,4 milioane de buletine de vot trebuie renumărate, iar procesele verbale trimise la Biroul Electoral Central până duminică, la ora 22:00. În întreaga ţară, peste noaptea a fost agitaţie şi s-au făcut pregătiri pentru demararea operațiunii.

UPDATE 14:00

Primele inadvertențe: Sute de voturi de la Ludovic Orban au ajuns la Lasconi

În trei județe unde renumărarea voturilor s-a făcut în proporție de peste 50% au fost identificate sute de voturi pentru Ludovic Orban, care au fost atribuite Elenei Lasconi, potrivit RTV. Astfel, în Ilfov s-au găsit 400 de voturi mutate de la Orban la Lasconi, în județul Prahova, 300 de voturi, iar în județul Galați 200 de voturi.

UPDATE 13:00 

11 oameni numără cele peste 800.000 de voturi ale diasporei

Renumărarea voturilor din Diaspora se va face la București, la Biroul electoral de circumscripție 43, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara ţării, potrivit surselor Antena 3 CNN.

Pana acum nu a ajuns niciun vot. Primele voturi care vor ajunge sunt cele care vin din Republica Moldova. Cele din zonele mai îndepărtate țări, acestea sunt așteptate, în cel mai optimist scenariu, pe 3 decembrie.

Biroul electoral de circumscripție Diaspora are 11 membri care trebuie să renumere în total 821.000 de voturi.

UPDATE 12:00

BEC afirmă că legislaţia nu prevede posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot

Biroul Electoral Central (BEC) afirmă că dispoziţiile legale în vigoare ”nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot”, întrucât acreditările în acest sens sunt pentru operaţiune desfăşurate de birourile electorale ale secţiilor de votare, în timp ce renumărarea se face de către birourile superioare ierarhic acestora.

BEC adaugă că nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine să participe la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar legislaţia nu prevede posibilitatea ca aceste categorii să participe la operaţiunele derulate de birourile electorale superioare.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) arată, într-un comunicat de presă transmis vineri, că ”dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispoziţiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la operaţiunile desfăşurate de celelalte birouri electorale”.

Astfel, reprezentanţii BEC afirmă că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, birourile electorale ale secţiilor de votare şi-au încetat activitatea, operaţiunile de renumărare fiind derulate de birourile ierarhic superioare acestora.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 1/H/13.09.2024 şi modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, după încetarea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, atribuţiile acestora sunt aduse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior.

Noapte albă la Timișoara pentru renumărarea buletinelor de vot

Reprezentanti ai Biroului Electoral Judetean, angajati de la Prefectura Timis, dar si de la Directia Judeteana de Statistica au început operațiunea de numărare a voturilor joi de la ora 23.30.

Sacii cu buletine de la toate sectiile de votare din Timis au fost adunati si depozitati sub paza in sala de sport a Liceului Nikolaus Lenau (fost Mincu), de pe strada Gh. Lazar nr. 22 din Timisoara, in apropiere de Piata 700.

tion.ro

Din cauza conditiilor improprii de lucru din sala de sport de la Lenau, la miezul noptii, sacii cu buletine de vot au fost mutati in cladirea Palatului Administrativ, iar comisia de renumarare isi continua munca acolo.

Renumararea voturilor se face in prezenta reprezentantilor tuturor partidelor politice.

In Timis sunt de numarat 315.562 voturi exprimate in procesul electoral de duminica, in primul tur al alegerilor prezidentiale. Dintre acestea, 308.869 sunt voturi valabile si 6.639 anulate.

La Constanța voturile sunt numărate de 71 de angajați ai prefecturii și ai BEJ

Cele două mașini încărcate cu sacii cu buletine de vot au ajuns la Consiliul Județean Constanța. Buletinele de vot au fost duse în Sala Remus Opreanu acolo unde vor fi renumărate de către personalul auxiliar din Prefectură, membrii BEJ, și încă 15 persoane care vor sosi în cursul zilei de astăzi. În total sunt aproximativ 305.000 de buletine de vot. În Constanța sunt 562 de secții de votare.

În total vor fi 60 de angajați ai prefecturii plus AEP și 11 de la BEJ.

Cuget Liber

Adrian Picoiu, prefectul județului Constanța: S-a dispus renumărarea voturilor. Buletinele au fost aduse din incinta Port de la Judecătorie la Prefectură în Consiliul Județean în sala Remus Opreanu. BEJ-UL va dispune renumărarea voturilor împreună cu personalul tehnic personal al Prefecturii Constanța, în jur de 50 de persoane.

George Popescu, locțiitorul purtătorului de cuvânt al BEJ Constanța pentru alegerea președintelui României: Din punct de vedere organizatoric, logistica este pusă la punct din punct de vedere al oamenilor, materialele necesare pentru a începe operațiunea de verificare și renumărare a buletinelor de vot. Lumea este pregătită și așteptăm să dăm startul. Nu putem aprecia la momentul acesta cât ar putea dura. Nu vrem să facem pronosticuri. Poate dura mai puțin, poate dura mai mult.

La operațiunea de renumărare din Iași participă inclusiv angajați ai prefecturii

Sacii cu voturile exprimate în Iași au fost aduși cu autobuzele dintr-un un depozit al Apelor Române la sediul Biroului Electoral Județean, care se află la prefectură, iar la operațiunea de renumărare dispusă de Curtea Constituțională participă inclusiv angajați ai prefecturii, o instituție care se află în subordinea Guvernului condus de premierul Ciolacu, au declarat pentru G4Media surse politice.

La operațiunea de renumărare a voturilor participă membrii Biroului Electoral Județean, ai în calitate de personal tehnic auxiliar, au precizat sursele citate. Potrivit surselor,la operațiunea de renumărare participă 20 de angajați ai prefecturii, 20 de la statistică, 5 de la AEP plus membrii Biroului Electoral Județean.

Înainte de a fi aduse la sediul BEJ din prefectură, sacii cu buletinele de vot erau depozitați într-o hala a Apelor Române, pe strada Manta Roșie din Iași.

La Târgu Jiu, 50 de oameni renumără 140.000 buletine de vot

A început activitatea de renumărare a voturilor și la sediul Biroului Electoral Județean Gorj, din Târgu Jiu.

Sacii cu buletinele de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale au fost aduși încă de azi-noapte la sediul BEJ Gorj. Conform reprezentanților Prerfecturii Gorj, în activitățile de renumărare a voturilor sunt implicate peste 50 de persoane (membri ai BEJ, salariați ai Prefecturii și funcționari ai Direcției de Statistică).

În total, sunt de renumărat aproximativ 140.000 de buletine de vot. În Gorj au fost 334 de secții de votare.

La nivelul județului au fost înregistrate în primul tur de scrutin următoarele rezultate: 1. Marcel Ciolacu – 26,18%; 2. Călin Georgescu – 23,44%; 3. George Simion – 22,18%; 4. Elena Valerica Lasconi – 10,63%. 5. Nicolae Ciucă 8,67%.

În decurs de două ore au fost renumărate deja voturile din 20 de secții, din 334, în județul Gorj.

BEJ Prahova anunță că se lucrează în ture: „Avem o echipă bine pregătită”

În județul Prahova, autoritățile au demarat operațiunea la ora 9:00, în prezența reprezentanților Biroului Electoral Județean (BEJ), a observatorilor independenți și a delegaților partidelor politice.

Procesul se desfășoară într-un spațiu securizat, special amenajat, sub supravegherea strictă a autorităților și cu monitorizare video pentru a garanta transparența.

Procesul de renumărare a voturilor vizează validarea rezultatelor preliminare și corectarea eventualelor discrepanțe. Fiecare buletin de vot este verificat manual, iar orice eroare, fie că este vorba de interpretarea greșită a voturilor sau de eventuale inadvertențe în procesele verbale, va fi rectificată.

În județul Prahova, reprezentanții BEJ au declarat că procesul este unul laborios, dar esențial pentru a restabili încrederea publicului în integritatea procesului electoral. „Avem o echipă bine pregătită, care va lucra în ture pentru a asigura finalizarea cât mai rapidă a renumărării, fără a compromite acuratețea”, a declarat președintele BEJ Prahova.

La Sibiu numărătoarea voturilor se face în incinta Tribunalului

Prefectura anunță începerea procedurii de renumărare a voturilor într-o locație special amenajată la sediul Tribunalului Sibiu. Operațiunea a început la ora 10.00 dimineața și se va desfășura sub strictă supraveghere.

Conform ordinului Prefectului județului Sibiu, în scopul unei bune organizări și asigurării spațiului necesar procedurii de renumărare a voturilor solicitată de Curtea Constituționale, se va stabili temporar sediul BEJ Sibiu în clădirea Tribunalului Sibiu, din municipiul Sibiu, str. Ocnei nr.33

Procedura de renumărare a tuturor buletinelor de vot se va face în prezența tuturor membrilor BEJ și sub paza personalului MAI.

BEJ Buzău a demarat renumărarea a peste 180.000 de voturi: „Sunt 4.000 de oameni care au numărat voturile înainte, acum sunt 50”

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Buzău au transmis vineri că vor renumăra voturile aferente primului tur al alegerilor prezidenţiale în timpul alocat, primele numărători fiind efectuate la secţiile organizate la nivelul municipiului Buzău.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţul Buzău a fost de 184.499. Au fost înregistrate 180.008 voturi valabil exprimate şi 4.487 de voturi nule, potrivit procesului verbal al BEJ.

Vineri, în jurul orei 8,00, BEJ a demarat renumărarea voturilor alături de reprezentanţii partidelor politice din cadrul biroului.

„Avem la dispoziţie BEJ, Biroul Tehnic, reprezentanţii partidelor din BEJ, fiecare vizualizează fiecare buletin. Am început numărarea în jurul orei 8,00, numărăm Secţia I. Primele 82 de secţii sunt cele din municipiul Buzău, sunt secţii mari, după ce terminăm în 5-6 ore, următoarele 80 de secţii le-am putea număra în aproximativ 4 ore, sunt secţii mai mici. Renumărăm cât ne ţin puterile”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEJ, Daniel Cristian Pîslaru.

Potrivit reprezentanţilor BEJ, renumărarea votului ar trebui să se încheie până cel târziu seara zilei de 1 decembrie.

„Încercăm cât mai repede să le renumărăm, este un termen limită, 1 decembrie, ora 20,00. Vom sta cât de mult putem, sperăm ca mâine să terminăm. Sunt 4.000 de oameni care au numărat voturile înainte, acum sunt 50 de oameni, este vorba de partide şi membrii lor care vor să vadă fiecare vot. Trebuie să se vizualizeze fiecare vot, ce s-a făcut în secţie facem şi noi”, a precizat Pîslaru.

Președintele Autorităţii Electorale Permanente anunță că a început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale a început, menţionând că speră ca în cursul zilei majoritatea judeţelor să termine operaţiunea şi că pot fi unele întârzieri în cazul judeţelor mari şi în zonele îndepărtate din străinătate.

„A început procesul în toate judeţele, astfel cum s-a organizat fiecare. Unii au început chiar de aseară renumărarea voturilor în unele judeţe. Altele au început în această dimineaţă, foarte devreme, astfel încât în prezent avem şi judeţe care au terminat operaţiunea de renumărare. Sper ca, până în cursul zilei de astăzi, marea majoritate a judeţelor să termine această operaţiune”, a precizat, pentru AGERPRES, Toni Greblă.

El a apreciat că pot fi unele întârzieri în judeţele mari, fiind un număr mai mare de voturi, dar şi în unele secţii din străinătate, unde transportul este mai dificil.

„Probabil vom avea ceva întârzieri în judeţele mari, unde există de numărat un număr semnificativ de voturi, şi, de asemenea, pentru votul în străinătate, întrucât nu toate buletinele de vot au ajuns la secţia de votare pentru străinătate la Bucureşti şi există misiuni diplomatice situate în ţări în care funcţionează mai greu transportul. În Europa nu vor fi probleme, în cursul zile de astăzi toate buletinele vor fi la Bucureşti, probabil ceva întârzieri vor exista pentru secţiile de votare situate, de exemplu, în sudul Africii, unde transportul este asigurat mai dificil. Dar eu sunt convins că MAE va lua toate măsurile necesare pentru ca acestea să ajungă cât mai repede posibil în ţară”, a adăugat şeful AEP.

Legat de termenul stabilit de Biroul Electoral Central (BEC) ca la 1 decembrie să se finalizeze operaţiunea, Greblă a precizat că BEC va comunica atunci când estimează că va transmite centralizarea voturilor la Curtea Constituţională.

„Autoritatea Electorală Permanentă nu are nicio atribuţie în operaţiunea de renumărare a voturilor. Decizia a luat-o Curtea Constituţională, Biroul Electoral Central o pune în executare prin birourile electorale judeţene. Biroul Electoral Central va comunica, probabil, când estimează că centralizarea va fi comunicată CCR”, a spus preşedintele AEP.

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

BEC a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare şi renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale, stabilind ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: