PS News revine cu a doua parte a unei analize succinte pregătită de publicația POLITICO, în care este evaluată activitatea tuturor comisarilor europeni după încheierea primului mandat în Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen.
POLITICO folosește un sistem de notare bazat pe calificative de la A la F.
A reprezintă un procentaj între 90% – 100%, B (80-90%), C (70-80%), D (60-70%), iar F, cea mai mică notă, sub 60%.
Acest articol face parte dintr-o serie mai amplă, care va explica reușitele sau eșecurile fiecărui comisar din prima echipă von der Leyen. Iată următorii comisari evaluați, din trei domenii extrem de importante ale UE:
Josep Borrell, vicepreședinte și înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate
Nota: C Socialistul spaniol a avut parte de o misiune dificilă în calitate de reprezentant diplomatic principal al UE, mandatul său fiind dominat de două războaie. Susținerea fermă a lui Borrell pentru Ucraina i-a adus un sprijin larg în capitalele UE, dar declarațiile sale privind Israelul l-au transformat într-un adversar al Partidului Popular European (PPE), cel mai puternic grup politic din UE. Criticii susțin că Borrell nu are niciun merit în ceea ce privește susținerea Orientului Mijlociu, în timp ce alte zone, cum ar fi Balcanii de Vest, au fost neglijate. Evaluarea lui Borrell este astfel descrisă prin numeroase critici, unele aduse mai ales tendinței acstuia de a face gafe.
Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență
Nota: B+ Politicianul ceh a fost în centrul a două bătălii majore, una offline, cealaltă online. Prima se referă la lupta Comisiei Europene cu guvernul lui Viktor Orbán din Ungaria pe tema statului de drept. Pe internet, aceasta a militat împotriva dezinformării și a interferențelor străine și a susținut libertatea presei în întregul bloc comunitar. Liberală convinsă, plină de energie, Jourová a fost apreciată pentru sinceritatea sa în interviuri. Aceasta l-a numit pe Elon Musk un „promotor al răului”, iar în iunie a criticat guvernul italian al Giorgiei Meloni pentru modul în care a tratat chestiunea libertății presei. La Bruxelles, a menținut relații apropiate cu colegii săi și a ținut departe de spațiul public relația sa complicată cu comisarul pentru justiție Didier Reynders.
Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară
Nota: A- La prima vedere, Kyriakides a promovat mai multe politici UE în domeniul sănătății decât predecesorii săi, inclusiv o nouă legislație privind evaluarea medicamentelor, finanțarea autorității de reglementare în domeniul produselor medicamentoase și integrarea datelor UE privind sănătatea, precum și inițierea unei revizuiri masive a normelor din domeniul farmaceutic. Aceasta a condus, de asemenea, revizuiri rapide ale normelor care reglementează medicamentele și agențiile pentru boli în contextul pandemiei Covid și a lansat inițiative privind sănătatea mintală și cancerul. Oficialii și experții din domeniul sănătății au lăudat activitatea sa, care a inclus o confruntare cu marile companii farmaceutice, dar au deplâns faptul că moștenirea sa în materie de sănătate publică la nivelul UE nu a fost mai substanțială, după cum o demonstrează creșterea ezitării în privința vaccinurilor și lipsa de progrese în ceea ce privește legislația privind tutunul.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News