Evenimentele recente ne-au demonstrat, încă o dată, că societatea este un organism viu ale cărui reacţii sunt imprevizibile. Deşi suntem interconectaţi şi expuşi la aceeaşi realitate, ne raportăm diferit la evenimente. Mai mult, în ultimii 20 de ani, odată cu apariţia fenomenului reţelelor sociale, într-un fel ne manifestăm în viaţa reală, atfel pozăm în universul digital. Nimeni nu poate contesta efectele benefice pe care le are oportunitatea de a comunica în timp real în online. Există însă şi reversul medaliei. Reţelele sociale au devenit locul de joacă pentru indivizi rău intenţionaţi şi grupuri de interese iar utilizatorii sunt captivi în propria bulă. Medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu a dezbătut această problemă în platoul Observator, însoţit de Vlad Adamescu şi Răzvan Petri, doi tineri masteranzi în Politici Publice şi ambasadori digitali ai blocului european, co-fondatori ai platformei de informare „Politica la minut”.
Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatrie: Pe măsură ce se lasă seara, le văd din ce în ce mai în întuneric, şi nu doar din motive ale fizicii, cât mai degrabă în contextul acesta al suprapunerii deliberate a alegerilor cu sărbătorirea Zilei Naţionale. Este o decizie a coaliţiei de guvernare, care a fost îmbrăţişată mai mult sau mai puţin de partidele politice. Dar tot răul spre bine – poate faptul că astăzi sărbătorim ziua naţională ar putea scoate oamenii din casă şi ar putea să participe la exerciţiul democratic de a alege următorul Parlament. Cum spunea un candidat controversat la prezidenţiale, „cel mai întuneric e înainte de zori”.
Vlad Adamescu, co-fondator platformă de informare politică: Democraţia nu mai moare cu tancuri pe stradă şi cu lovituri de stat în secolul XXI. Moare uşor, uşor, cu diverse mişcări ale executivelor care luptă să acapareze cât mai multă putere, luând drepturi de la Parlament, de la Curţi, distrugând independenţa Justiţiei. Este un fenomen pe care îl vedem în toată lumea. L-am văzut în Europa, în Polonia, Ungaria, şi sperăm să nu-l vedem în România. Dar el există.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News