Mulți tinerii din România nu știu sau cunosc prea puțin despre modul cum funcționează instituțiile statului, nu înțeleg importanța alegerilor și a exercițiului democratic. În plus, sunt vulnerabili la tot soiul de ideologii fiindcă nu știu mai nimic despre ele. În școală învață prea puțin.
Tinerii au fost mereu categoria cea mai indiferentă privind exprimarea votului la alegeri. Cel puțin în județele din nordul Moldovei, pensionarii au dus greul scrutinului iar de cele mai multe ori tinerii au fost nevoiți să accepte candidații aleși de cei mai în vârstă, dar mai conștincioși electoral. Unul dintre motivele pentru care mulți tineri nu merg la vot este acela că nu cunosc deloc sau știu puține lucruri despre importanța alegerilor, despre cum funcționează statul român și mai ales cum deciziile lor, la vot, le pot afecta viitorul. ”Sunt mulți colegi care habar nu au ce face Parlamentul. Nu înțeleg cu ce ocupă un deputat sau chiar președintele României. În condițiile astea nici nu înțeleg de ce ar trebui să meargă la vot și nici importanța alegerii de oameni potriviți în aceste funcții. Lipsa de cunoștințe în acest domeniu îi face nepăsători„, spune un elev de liceu din Botoșani.
Materia care ar trebui să-i învețe pe elevi cum funcționează statul, o ”Cenușăreasă”
Culmea, aceste informații sunt accesibile oricărui elev de gimnaziu. Din clasa a V a și până în clasa a VIII a în programa școlară se află un obiect care de-a lungul timpului a purtat multe denumiri, de la cultură civică la educație cetățenească și cel mai recent, educație socială. Deși este deosebit de important, chiar primordial pentru educarea cetățenească a elevilor și transformarea lor în cetățeni responsabili care pot lua decizii corecte pentru viitorul țării și al generațiilor viitoare, acest obiect este de obicei subapreciat. Pălește, evident, în fața unor obiecte precum româna, matematică, biologia sau limbile străine.
Este chiar la coada clasamentului, ca o materie facultativă la care toată lumea primește nota 10 indiferent cât și cum învață. Evident, nu la toate școlile din România se întâmplă acest lucru. Există și profesori dedicați, precum Elena Ciubotaru din Botoșani, care se luptă să-i învețe pe elevii de gimnaziu cum funcționează statul român și ce responsabilitate au când aleg. „ De fiecare dată când le pun întrebări despre Parlament, Guvern, președinte observ că știu numai lucruri care nu sunt prevăzute în lege, doar mituri sau păreri ale părinților sau ale cunoștințelor. Și când începem să le demontăm, ei rămân șocați de cum oamenii pot să creadă anumite lucruri fără să se informeze când informația este la îndemâna tuturor. Și se și predă în școală, se fac patru în gimnaziu.”, spune profesorul Elena Ciubotaru.
Pentru Ministerului Educației liceenii nu mai au nevoie de educație cetățenească
Culmea, despre Parlament, Guvern, curente ideologice învață copiii de gimnaziu dar nu și liceeni. Deși adolescenții sunt aproape sau chiar la vârsta la care pot vota, acești nu primesc de la școală nicio informație privind funcționarea statului român și importanța votului. Nu li se vorbește despre curente ideologice sau doctrine politice, necesare pentru a discerne pentru viitorul lor. Se pare că Ministerul Educației nu a considerat important ca elevii de liceu să mai învețe și aceste lucruri. Iar rezultatele se văd, generații de elevi care nu știu cum funcționează Parlamentul, ce atribuții are , de exemplu, președintele României și de ce ar trebui să meargă la vot.
„Din păcate se face ruptură la liceu și nu se mai predau aceste noțiune la acest nivel. Iar elevii, mai ales cei din clasa a XII a, mă întreabă. Dar noi de ce nu învățăm despre aceste lucruri fiindcă noi putem vota dar nu știm ce înseamnă asta, nici măcar nu știm la ce alegeri să votăm sau cât sunt ele de importante. Ei cred că trăiesc în bula lor de cristal în care statul nu-i afectează, măsurile nu sunt importante pentru că merg la școală și totul pare normal. Dar în realitate noi toți suntem într-un mecanism, într-un sistem, iar orice decizie de sus ne arată ce putem și ce nu putem face. ”, adaugă Elena Ciubotaru.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News