BERLIN | KIEV
În timpul unei vizite surpriză la Kiev, prima din ultimii doi ani și jumătate, cancelarul german Olaf Scholz a asigurat Ucraina de continuarea livrărilor de arme pentru lupta împotriva Rusiei. Arme suplimentare în valoare de 650 de milioane de euro vor fi puse la dispoziție în acest an din fondurile deja promise – inclusiv tancuri de luptă, rachete, drone și sisteme de apărare aeriană, precizează publicația germană ZDF.
REYKJAVIK
Partidele din coaliția de guvernare din Islanda au fost înfrânte în alegerile generale de sâmbătă, în timp ce social-democrații și liberalii pro-europeni au înregistrat un progres istoric. Aceștia dețin acum cheile unui viitor guvern. Liderul liberalilor pro-europeni și-a reiterat poziția cu privire la o posibilă aderare la UE, afirmând că „are încredere în națiune” pentru a decide. Aceasta a evocat un posibil referendum pe această temă dacă partidele pro-UE ajung la un acord de coaliție, conform Euractiv.
VARȘOVIA
Microsoft a anunțat o inițiativă de a instrui un milion de persoane din Polonia în utilizarea inteligenței artificiale (IA) până la sfârșitul anului 2025. Programul va fi furnizat prin intermediul unui catalog de cursuri online gratuite, potrivit Notes from Poland.
Inițiativa se bazează pe investiția Microsoft în „Polish Digital Valley”, care a fost anunțată în 2020 și a dus la deschiderea primului centru de stocare a datelor în cloud al gigantului software în regiune, precum și la formarea a peste 430.000 de specialiști IT, profesioniști din domeniul afacerilor și studenți.
SOFIA
Bulgaria nu va primi cea de-a doua tranșă de 653 de milioane de euro în cadrul planului de redresare și sustenabilitate din cauza reformelor nefinalizate ale țării, un rezultat direct al crizei politice care durează de patru ani. Comisia Europeană a declarat că plata a fost suspendată timp de șase luni deoarece Bulgaria nu și-a îndeplinit angajamentele privind reformele în domeniul energiei, al luptei împotriva corupției și al achizițiilor publice, scrie Euractiv.
TBILISI
Zeci de mii de georgieni au ieșit din nou în stradă duminică, protestele naționale în masă intrând în a patra zi. Mass-media națională a raportat demonstrații în cel puțin opt orașe, blocarea drumurilor de către protestatari, precum și închiderea accesului la portul Poti din Marea Neagră, potrivit Deutsche Welle.
Georgia se confruntă cu proteste după ce partidul pro-rus Visul Georgian și-a adjudecat victoria într-un scrutin contestat, din 26 octombrie. Opoziția țării boicotează Parlamentul, iar în ultimele câteva zile acțiunile civile s-au intensificat masiv după ce Visul Georgian a declarat că va suspenda candidatura Georgiei la aderarea la UE.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News