VIDEO Gheorghe Falcă: După aderare, nu am făcut restructurarea aparatului de stat, l-am tot umflat, adăugând instituții

Gheorghe Falcă, invitat Puterea Știrilor 4.12

Cele patru partide, PSD, PNL, USR și UDMR precum și grupul minorităților naționale au anunțat ieri conturarea unei coaliții pro-europene în viitorul Parlament precum și susținerea unui viitor guvern care să asigure parcursul euroatlantic al României.

„Partidul Național Liberal a luat iar decizia de a participa la o coaliție largă. Dar trebuie să fim sinceri că participarea aceasta este generată de voturile românilor. Doar împreună cele patru partide pot să creeze o majoritate stabilă. (…) Cifrele ne obligă să stăm la masa negocierii și constituirii unei majorități guvernamentale, așa cum  PNL a fost obligat să lucreze cu PSD. Pentru că cifrele ne-au dus spre această direcție. Și astăzi, cei care ne criticau, chiar USR, că am guvernat cu PSD, puteți constata că sunt dispuși să facă parte dintr-o coaliție cu PSD, cu PNL și UDMR, pentru că cifrele ne obligă să facem acest lucru”, a afirmat europarlamentarul Gheorghe Falcă, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

După votul de duminică, spune acesta, partidele trebuie însă să se așeze la masă și să discute despre un program de reforme. Reforma clasei politice, reducerea numărului de parlamentari, mai puține ministere și agenții guvernamentale, reorganizarea administrativă – sunt printre propunerile făcute de PNL. Europarlamentarul a dat exemplul unor țări mai bogate decât România, cum ar fi Germania, Franța, Italia, care au 62-67 de angajați la stat la 1000 de locuitori, spre deosebire de România, care are 90.

„Asta înseamnă că noi, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, nu am făcut restructurarea aparatului de stat, am adăugat instituții care lucrează cu Europa precum și altele instituții și ne-am umflat. Este momentul ca politicienii, dacă tot fac o coaliție atât de mare, să aibă curajul reformelor, cetățenii să vadă că politicienii chiar fac reforme, chiar reduc cheltuielile publice și atunci banii aceia economisiți trebuie să meargă în servicii de calitate în educație, în sănătate, modernizarea infrastructurii și, evident, trebuie să discutăm mult mai mult despre mediul rural, care a fost destul de abandonat”, a explicat Gheorghe Falcă.

Acesta a dat drept exemplu faptul că școlile din rural nu mai produc meseriași. Avem nevoie să ne întoarcem la producție, mediul rural trebuie să crească, la fel și clasa de mijloc. În ce privește reluarea ideii de asumare a șefiei guvernului prin rotație, acesta spune că este de luat în calcul.

„Da, de ce nu? Până la urmă, Partidul Național Liberal și-a respectat promisiunea, în mandatul domnului Ciucă n-au fost crize în coaliție, și-a respectat partenerii și la timp și-a predat mandatul. Eu cred că e foarte bine ca domnul Ciolacu să continue următorii 2 ani pentru că dânsul a dus acest deficit destul de mare și trebuie să înceapă să-l rezolve, să-l micșoreze și evident poate următorii 2 ani, deci ultimii 2 ani din mandat, Partidul Național Liberal să exercite funcția de prim-ministru prin domnul Bologan. Dar oricare ar fi numele primului ministru din România, reformele sunt necesare. Sunt necesare reformele din programul național de redresare și reziliență, pentru banii care vin pentru România și, în al doilea rând, reformele trebuie făcute pentru oameni. (…) Toate aceste lucruri vor face ca oamenii să spună da, aceasta este calea bună a țării, aceasta este calea prin care noi ne putem dezvolta, dacă nu soluțiile extremiștilor care n-a prins nicăieri în nicio țară. Extremiștii n-au avut succes nicio țară, dar primesc prima dată voturile și produc dezamăgire târziu. Dar timpul între vot și dezamăgire este o pierdere pentru națiune, este o pierdere pentru structurile statului, este o pierdere pentru economia de acolo și greu se recuperează acele pierderi”, a subliniat liberalul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: