Votul pentru turul doi la alegerile prezidențiale a început vineri dimineața la secțiile din străinătate. Românii plecați din țară au șansa să voteze trei zile, iar confruntarea este între Călin Georgescu și Elena Lasconi, doi candidați care au obținut un rezultat bun în străinătate, în primul tur.
Votul din străinătate a devenit tot mai important pe măsură ce s-au deschis mai multe secții de votare și au putut vota mai mulți români. În 2009, românii din străinătate au decis președintele României, iar în 2014 au avut un rol decisiv pentru victoria lui Klaus Iohannis, după scandalul secțiilor de votare din străinătate. La alegerile prezidențiale din 2019, au votat aproape 1 milion de români în secțiile din străinătate și aceștia au devenit esențiali pentru rezultatul final.
Cine a câștigat primul tur în străinătate
Votul din străinătate din primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, însă Elena Lasconi a obținut și ea un rezultat foarte bun. Călin Georgescu a primit 346.103 voturi, având 43,16% din voturile din străinătate, iar Lasconi doar 216.161 voturi, adică 26,95% din voturile din străinătate.
Candidatul independent a câștigat în toate țările în care există un număr mare de români. Marea Britanie, Germania, Italia, Spania și Franța sunt țările în care au votat cei mai mulți români, iar Georgescu a fost pe primul loc în aceste 5 state europene. În Germania a luat peste 50% din voturi, iar în celelalte aproape 50%.
Lasconi a câștigat în cele mai multe state din lume, dar acest lucru este irelevant pentru că pe celelalte continente există un număr mic de români și nu o ajută pe candidata USR. Un alt stat cu o comunitate importantă de români este Republica Moldova, unde Lasconi a obținut 56,65%, cu 45.590 de voturi, iar Călin Georgescu a primit doar 2.500 de voturi.
De la cine pot aduna voturi pentru turul 2
În primul tur au votat 817.476 de români în străinătate, iar numărul lor poate să crească în turul 2. La alegerile prezidențiale din trecut, turul 2 a înregistrat o prezență la urne mai mare decât primul tur și există șanse ca în 2024 să se ajungă la 1 milion de voturi la secțiile din străinătate.
Liderii PSD și PNL au anunțat că o susțin pe Elena Lasconi în turul doi, dar asta nu înseamnă că obligatoriu electoratul acestor partide va vota candidatul USR. Multe alianțe au demonstrat că politica nu este matematică și electoratul poate refuza anumite colaborări impuse de liderii unor partide. Chiar USR are un exemplu în acest sens, cu alianța cu PMP și Forța Dreptei, care s-a dovedit un eșec colosal la alegerile europarlamentare și locale de pe 9 iunie.
Călin Georgescu va aduna voturile lui George Simion, pentru că cei doi au multe idei în comun. De asemenea, la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie, AUR a fost cel mai votat partid în străinătate. Simion a strâns 96.469 de voturi în primul tur, iar acesta și-a anunțat dorința de a-l vedea pe Georgescu președinte.
Elena Lasconi va lupta pentru voturile primite în străinătate de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. Cei trei au avut împreună circa 100.000 de voturi, dar o parte din aceste voturi vor merge și la Georgescu, deoarece candidatul independent a obținut rezultate bune în județe dominate de PSD.
Un alt grup de voturi este cel reprezentat de Cristian Terheș, care în primul tur a primit 14.161 de voturi în străinătate. Cristian Diaconescu a strâns și el 14.138 de voturi de la românii plecați din țară. Voturile acestea pot face diferența dacă va fi o diferență mică între Georgescu și Lasconi.
Alegerile parlamentare de pe 1 decembrie au arătat că partidele suveraniste – AUR, SOS și POT – au strâns împreună peste 420.000 de voturi, dintr-un total de 775.509 voturi din străinătate.
Votul din diaspora se anunță favorabil pentru Călin Georgescu, însă Elena Lasconi are misiunea de a reduce diferența. Un rezultat bun pentru candidata USR va fi unul cât mai aproape de Georgescu. În cazul în care Lasconi nu va reuși să recupereze de la ceilalți candidați care au pierdut în primul tur, atunci diferența dintre Lasconi și Georgescu poate fi una semnificativă. Cert este că nu vom asista la o diferență ca în 2014 sau 2019, când Klaus Iohannis a obținut 90% din voturile din străinătate. De data aceasta, niciun candidat nu va mai ajunge la 90% în străinătate, deoarece atât Georgescu, cât și Lasconi au un număr important de voturi.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News