Haos la alegerile prezidențiale. Când am putea avea un nou președinte ales

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituțională a României (CCR) a provocat un adevărat haos la alegerile prezidențiale, după ce a decis să le anuleze cu doar două zile înainte de turul doi și în timp ce se desfășoară votul din străinătate. Procesul electoral va fi reluat de la zero, iar acest lucru complică foarte mult stabilitatea politică a țării.

Mandatul președintelui Klaus Iohannis va expira pe 21 decembrie 2024, iar situația acestuia nu este una foarte clară. Potrivit Constituției, am putea avea un președinte interimar, mai exact pe președintele Senatului. Dar nu este exclusă nici interpretarea potrivit căreia Iohannis ar putea rămâne interimar până la alegerea unui nou președinte.

Toate deciziile, pe masa Guvernului

Curtea Constituțională a transferat toate deciziile pe masa Guvernului, deoarece procesul electoral se reia de la zero. Legea 370 din 2004 precizează că Guvernul trebuie să stabilească ziua alegerilor cu cel puțin 75 de zile înaintea votului.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre”, precizează art. 5 din respectiva lege.

Acest termen este obligatoriu să se respecte, deoarece partidele au nevoie de timp pentru desemnarea candidaților, pregătirea dosarelor și cele 30 de zile pentru campania electorală. Mai devreme de 75 de zile nu pot fi organizate alegerile.

Prin urmare, românii ar putea fi chemați la urne să-și aleagă noul președinte cel mai devreme în martie 2025. Și doar dacă Guvernul se va grăbi să ia o decizie. Cu fiecare zi în care Guvernul amâna luarea unei decizii, cu atât data alegerilor se va modifica.

Depunerea candidaturilor

Curtea Constituțională provoacă mari probleme și pentru partide și candidații independenți, deoarece toată lumea a golit conturile pentru această campanie electorală. Nu e clar nici dacă vor fi decontate cheltuielile pentru un proces electoral anulat. O nouă campanie electorală este foarte scumpă, iar unii candidați vor avea probleme cu strângerea unor bani.

Candidaturile trebuie depuse cu 50 de zile înainte de data alegerilor, spune legea 370/2004. Candidații trebuie să aștepte mai întâi decizia Guvernului cu privire la data votului pentru alegerile prezidențiale și apoi să pregătească dosarele. Dacă un partid își schimbă candidatul, va trebui să reia și strângerea de semnături.

„Propunerile de candidați pentru alegerea Președintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor”, precizează legea.

După depunerea candidaturilor, Biroul Electoral Central și Curtea Constituțională vor avea iarăși un rol decisiv pentru validarea acelor candidaturi. Reamintim că în octombrie, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a fost interzisă de Curtea Constituțională.

Campania electorală

Legea 370/2004 oferă 30 de zile pentru campania electorală, pe care Guvernul nu o poate nega partidelor. În funcție de cum se mișcă Guvernul, luna februarie ar putea fi dedicată campaniei electorale. Ținând cont că în februarie este încă iarnă în România, iar unele zone pot fi afectate de ninsori sau viscol, candidații ar avea mari probleme să se deplaseze prin țară pentru a vorbi cu electoratul.

Campania electorală va fi una foarte atipică, iar mesajul electoral se va schimba radical. Unii candidați s-ar putea confrunta și cu furia cetățenilor dezamăgiți de decizia CCR. Anularea alegerilor nu va trece neobservată în societate și va afecta grav încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în partidele politice. Principalele discuții din campania electorală vor fi cele referitoare la Rusia și la Curtea Constituțională.

Toate deciziile depind acum de Guvern, dar nici în acest caz situația nu este foarte clară. Guvernul Ciolacu se poate grăbi cu o decizie în aceste zile, pentru că din momentul în care vor primi mandatele noii parlamentari, atunci putem avea un nou guvern, iar decizia privind data alegerilor prezidențiale poate fi amânată până în ianuarie. O decizie rapidă a Guvernului ar fi un mic semnal de stabilitate în acest haos politic.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: