Președintele ales Donald Trump a anunțat că vrea să modifice radical sistemul electoral din Statele Unite, o decizie care va avea implicații majore pentru alegerile generale și prezidențiale din Statele Unite. Printre altele, Trump vrea să renunțe la votul electronic, iar toți alegătorii vor trebui să prezinte un act de identitate în momentul prezentării la urne.
Un anunț neașteptat
Președintele ales Donald Trump a anunțat joi seara, la un eveniment organizat în Long Island (New York) de Fox Nation, un plan amplu pentru a schimba modul în care se desfășoară alegerile în SUA, arată G4Media.
“Trebuie să îndreptăm lucrurile în această țară, inclusiv modul în care se desfășoară alegerile,” a spus el, după ce a acceptat premiul “Patriotul anului,” creat să semene cu steagul american, potrivit FoxNews.
“Vom face lucruri care au fost cu adevărat necesare de mult timp. Și ne vom uita la alegeri,” a afirmat liderul republican.
El a anunțat unele dintre schimbările avute în vedere:
· buletine de vot pe hârtie
· vot desfășurat într-o singură zi
· alegătorii vor trebui să prezinte un act de identitate
· dovada cetățeniei va fi cerută tuturor alegătorilor
Pentru a-și argumenta intențiile, Trump a denunțat o lege recent adoptată în California, care interzice autorităților locale să solicite alegătorilor să prezinte un act de identitate atunci când se prezintă la urne. “În California tocmai s-a promulgat o lege prin care nici măcar nu ai voie să ceri unui alegător legitimația de alegător. Gândiți-vă la asta. Dacă îi ceri unui alegător legitimația de alegător, ai comis o crimă. Vom îndrepta lucrurile în toată țara,” a afirmat el.
Newsweek a scris că aceasta nu a fost prima dată când Trump propune schimbarea alegerilor. În timpul unui discurs ținut la Johnstown (Pennsylvania) în august, în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 5 noiembrie, el a propus renunțarea la buletinele de vot prin corespondență în favoarea votului în aceeași zi și aprobarea legilor privind identitatea alegătorului.
“Trebuie să ne întoarcem (la Casa Albă) și vrem să schimbăm totul. Vrem să mergem la buletinele de vot pe hârtie. Vrem să mergem la vot în aceeași zi. Vrem să mergem înapoi la actele de cetățenie și vrem să mergem la buletinul de alegător. Este foarte simplu. Vrem să scăpăm de votul prin corespondență,” a spus el la momentul respectiv.
Cum se votează
Potrivit Brennan Center, 98% dintre districtele din Statele Unite folosesc buletine de vot de hârtie. Dar, începând din perioada pandemiei de COVID-19, SUA au înregistrat schimbări majore în modul în care funcționează alegerile, mai mulți oameni ca niciodată votând anticipat sau votând prin corespondență.
În 2024, la nivel național, au fost exprimate 88.233.886 de voturi prin corespondență și în persoană anticipat.
Votul anticipat este disponibil într-o anumită formă în 47 de state americane și Districtul Columbia. Alabama și Mississippi sunt singurele state fără vot anticipat universal, unde alegătorii au nevoie de un motiv aprobat pentru a vota anticipat.
La alegerile din 2020, 101.453.111 de alegători, respectiv 70%, au folosit metode alternative la votul în persoană în ziua alegerilor, o creștere importantă față de cele 40 de procente din 2016. Dintre acestea, 35.811.062 au votat în persoană, iar 65.642.049 au ales să trimită votul prin corespondență. S-a înregistrat astfel cea mai mare prezență la vot din ultimii 120 de ani – aproximativ două treimi din cei aproximativ 155 de milioane de americani care au votat în 2020 au făcut-o înainte de ziua alegerilor.
Creșterea numărului de votanți cu anticipație a urmat extinderii temporare a opțiunilor de vot la care au recurs multe state în contextul pandemiei.
În 2016, aproximativ 47 de milioane de americani au votat mai devreme de ziua alegerilor.
Între timp, legile care impun verificarea identității alegătorului sunt în creștere, opt state adoptând astfel de legi începând cu 2020.
Grupul VoteRiders a precizat că, față de 2012, alți peste 52 de milioane de americani trăiesc acum într-un stat care are legi privind identificarea alegătorului. De asemenea, 17 state au adoptat legi noi sau mai stricte de identificare a alegătorului după 2020.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News