Cei mai bizari candidați la alegerile prezidențiale din România. Din 20 mai 1990, de la „Duminica orbului”, s-au organizat nouă rânduri de scrutine – inclusiv cel din 2024 – pentru desemnarea șefului statului. Printre aspiranții la înalta funcție au fost și personaje excentrice.
Deși doar reprezentanții marilor partide politice la funcția de Președinte al țării au rămas în memoria publicului, cele nouă scrutine au fost înțesate și de personaje excentrice, figuri mesianice care propăvăduiau și promiteau românilor, iar și iar, întoarcerea la „adevărata credință” și la valorile arhaice ale poporului.
Soluțiile acestei transformări țineau – mai mereu – doar de miracol, de puteri nebănuite și de oamenii „iubitori de neam și țară”, fără a exista vreun plan concret de aplicare a acestora.
Din 20 mai 1990 până în noiembrie/decembrie 2024, România a avut parte de nouă rânduri de alegeri pentru fotoliul prezidențial de la Cotroceni.
În lupta electorală, la fiecare dintre ele, a participat și cel puțin un candidat cu CV bizar, care promitea lucruri ce nu aveau legătură cu politica, economia, cu viața concretă a oamenilor.
Sigur, au fost tot felul de personaje bizare, de la Prințul Paul, condamnat astăzi la închisoare și „refugiat” sub aripa legii din Franța, Gigi Becali, patronul FCSB, care și-a încercat puterile chiar la trei rânduri de alegeri, Constantin-Ninel Potîrcă, afacerist cu fier vechi, considerat cel mai bogat rom din țară, băgat ulterior după gratii de DNA sau John Ion Banu Muscel, un om de afaceri american de origine română.
Dar, dintre toate aceste figuri spumoase care au ținut morțiș să se afle în lupta pentru Cotroceni, se disting mai ales trei: un bioenergetician faimos în epocă, un preot-avocat și un diacon afacerist, patron de firmă pentru turism religios, la acea vreme.
Probabil că cel mai cunoscut nume este cel al lui Constantin Mudava, un personaj celebru încă din vremea lui Ceaușescu, mai ales prin popularizarea puterilor sale „tămăduitoare” prin intermediul revistei Flacăra condusă de poetul Adrian Păunescu.
Născut în județul Dâmbovița, Constantin Mudava a urmat cursurile Facultății de Fizică Atomică, dar a ales o carieră de vraci în dauna uneia în cercetare.
Mudava a fost însă luat în vizor de Securitate și a fost săltat și condamnat la cinci ani de muncă silnică pentru înșelătorie.
Ieșit din închisoare, acesta adunase în jurul lui o masă considerabilă de oameni care îi admirau presupusele puteri bioenergetice tămăduitoare.
Mudava, care se autointitula „Fenomenul vindecător”, spunea că a fost binecuvântat cu o „aură uriaşă”, pretinzând că, prin ajutorul acestui dar, vindecă inclusiv oameni diagnosticaţi de medici cu boli incurabile, precum cancerul, conform b365.ro.
În cele din urmă, Mudava, care era admirat de soții Ceaușescu, a fost plasat la spitalul din Scornicești pentru a trata întregul neam al dictatorului.
„Sunt Fenomenul Vindecător pentru tot felul de boli Constantin Mudava. M-am născut şi am crescut cu acest fenomen vindecător benefic pentru oameni.
La vârstă de 5 ani l-am descoperit şi practicat pe bunica mea, pe care am vindecat-o de reumatism. Ulterior l-am educat, cultivat şi practicat.
Am fost solicitat de către şeful statului din acea perioada, Nicolae Ceauşescu, care m-a încadrat la Scorniceşti, judeţul Olt, unde conducea clanul Ceauşescu-Bărbulescu, cu contract de muncă şi unde mi-au creat condiţii bune de lucru cu 3 cabinete.
Acolo am practicat această medicină generală pe mii şi mii şi mii de oameni din ţară şi din străînătate, pe tot felul de afecţiuni şi boli, incurabile prin medicină clasică”, se scrie pe pagina de Facebook a fostului candidat la Cotroceni.
Apoi, între Ceaușescu și Mudava a intervenit o ruptură, pe fondul faptului că liderul PCR ar fi vrut ca bărbatul să nu mai trateze alți pacienți. Mudava a fost arestat iar, pentru înșelăciune, și a scăpat din închisoare după Revoluție.
Citeşte mai mult aici.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News