ONU cere răspunderea celor responsabili de abuzuri în Siria: Ce măsuri vor fi luate?

Sursa foto: ONU

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a cerut luni ca toţi cei responsabili de abuzuri sub „regimul” lui Bashar al-Assad din Siria să fie traşi la răspundere, în cadrul unui proces de tranziţie politică, şi a făcut apel la protejarea minorităţilor, informează AFP şi Reuters. El a îndemnat totodată statele să pună capăt livrărilor de arme către conflicte cum sunt cele din Haiti, Sudan, Gaza şi Ucraina.

„Orice tranziţie politică trebuie să se asigure că autorii de încălcări grave sunt traşi la răspundere pentru acţiunile lor”, precum şi „cei responsabili”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, la o conferinţă de presă la Geneva.

„Va trebui să ne asigurăm că cei responsabili de aceste încălcări, fie că este vorba de guvernul precedent, de preşedinte sau de alţii, dar şi toţi ceilalţi responsabili de încălcări sunt aduşi să dea socoteală”, a insistat el, adăugând că „sunt motive serioase de a crede că fostul preşedinte şi oricine altcineva aflat într-o poziţie de prim plan ar fi putut săvârşi atrocităţi”.

În acest sens, înaltul oficial al ONU a apreciat că este „imperativ ca toate probele să fie păstrate cu meticulozitate pentru a fi utilizate în viitor”.

De asemenea, el a încurajat „viguros” „noua Sirie” să decidă „să ratifice statutul Curţii Penale Internaţionale”, subliniind în acelaşi timp că „CPI nu înlocuieşte (…) instituirea unui sistem juridic naţional care să faciliteze procese echitabile”.

Pe 27 noiembrie, aminteşte AFP, o coaliţie de rebeli condusă de grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a lansat o ofensivă din fieful său din Idleb (nord-vest). În zece zile, pe fondul căderii forţelor guvernamentale, rebelii au cucerit teritorii vaste şi oraşele mari Alep (nord), Hama (centru), Deraa (sud) şi Homs, înainte de a intra în capitală.

A fost cea mai spectaculoasă ofensivă de la începutul războiului civil, declanşat în 2011 după reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor pro-democraţie şi care a făcut peste 500.000 de morţi.

„Trebuie luate toate măsurile pentru a asigura protecţia tuturor minorităţilor şi pentru a evita represaliile şi actele de răzbunare”, a mai cerut Volker Turk.

„Singura cale de a merge înainte este să existe un proces politic naţional care să pună capăt suferinţelor, să răspundă aspiraţiilor tuturor sirienilor şi să garanteze adevărul, justiţia, reparaţia, vindecarea şi pacea”, a notat el.

„Este esenţial ca drepturile omului ale tuturor sirienilor să se afle în centrul unui astfel de proces, printr-o participare semnificativă şi incluzivă, în special a femeilor şi a tinerilor”, a menţionat Înaltul Comisar, afirmând că serviciile sale sunt pregătite să sprijine procesul de tranziţie.

Acesta a mai precizat că este „esenţială” reforma „aparatului de securitate” sirian şi a îndemnat să se „răspundă la tragedia persoanelor dispărute” în timpul conflictului sirian, care sunt estimate la „peste 100.000”.

Potrivit lui Turk, căderea lui Assad aduce „speranţa” că Siria îşi construieşte un „viitor bazat pe drepturile omului, libertate şi justiţie”, dar „este extrem de important în această etapă să se asigure că integritatea teritorială, suveranitatea, unitatea şi independenţa Siriei sunt restaurate” printr-un „proces intern” care să reunească „toţi actorii”, inclusiv „diferitele grupuri armate” şi „instituţiile de stat existente”.

„Este necesar şi un proces extern” de negocieri pentru a asigura că suveranitatea şi integritatea teritorială ale ţării sunt restabilite, a mai atenţionat înaltul oficial al ONU.

În aceeaşi conferinţă de presă, convocată cu prilejul aniversării Declaraţiei universale a Drepturilor Omului din 1948, Volker Turk a îndemnat statele să pună capăt livrărilor de arme către conflicte cum sunt cele din Haiti, Sudan, Gaza şi Ucraina, a mai consemnat Reuters.

„Trebuie să insistăm că nu este OK şi nu este legal să se folosească mine antipersonal în Ucraina, nu este OK să le fie furnizate pentru a fi folosite”, a spus Volker Turk, într-o aparentă referire la recenta aprobare, luna trecută, de către preşedintele american în exerciţiu Joe Biden a exportului de astfel de mine.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: