UDMR la guvernare. Ce portofolii a deținut în ultimii ani

Sursa foto: Facebook

În ultimii cinci ani, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a avut o prezență consistentă în guvernele României, participând la coaliții de guvernare cu mai multe partide. Din iunie 2023 a fost în opoziție, dar acum e gata să revină la Palatul Victoria.

Uniunea Democrată Maghiară din România este, ca organizație politică, o formațiune de centru-dreapta, fiind membră a Uniunii Democrate Europene (EDU), a Uniunii Federale a Comunităților Etnice Europene (FUEV), a Organizației Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate (UNPO). Are de asemenea, statutul de membru asociat al Partidului Popular European (EPP) și al grupului acestei organizații (EPPG) în Parlamentul European.

UDMR a intrat prima dată la guvernare în 1996 (până în 2000), în Guvernul CDR, a rămas să sprijine Guvernul PSD+PUR, în perioada 2000-2004, apoi a intrat la guvernare alături de Alianţa D.A., pentru perioada 2004-2008. Un an a fost în opoziţie, în perioada 2008-2009, iar după alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 revine la guvernare alături de PDL, până în mai 2012. A urmat un an şi jumătate de pauză, iar în martie 2014, UDMR a revenit la guvernare alături de PSD în guvernul Ponta III.

În perioada 5 martie 2014 — 17 decembrie 2014, UDMR a fost la guvernare alături de PSD, PC și UNPR în cadrul celui de-al treilea guvern condus de Victor Ponta. Formațiunea a fost reprezentată de chiar președintele ei, Kelemen Hunor, în calitate de viceprim-ministru și ministru al Culturii și Identității Naționale. De asemenea, din guvern a făcut parte și Attila Korodi în calitate de Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

UDMR revine la guvernare după șase ani de opoziție, alături de PNL și USR în guvernul condus de Florin Cîțu ( și până la 25 noiembrie 2021). Portofolii deținute: Kelemen Hunor viceprim-ministru, Tánczos Barna – ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Cseke Attila – ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Carol-Eduard Novák – ministrul Tineretului și sportului. Pentru o foarte scurtă perioadă, UDMR a avut și interimatul la ministerul Sănătății, Cseke Attila venind în locul Ioanei Mihăilă.

Alianța cu UDMR continuă și în guvernul condus de Nicolae Ciucă (25 noiembrie 2021 — 15 iunie 2023), doar că formula executivului nu mai conține USR, ci PSD. Portofoliile UDMR rămân aceleași ca în guvernul precedent.

Odată cu preluarea guvernului de către Marcel Ciolacu, în iunie anul trecut, UDMR a preferat să rămână în opoziție.

Cu 6,3 % din voturile românilor la alegerile parlamentare din 2024, UDMR se alătură PSD, PNL și, posibil, USR pentru a forma un nou guvern, cel mai părobabil condus tot de Marcel Ciolacu.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: