Masa de Crăciun va fi mult mai scumpă anul acesta. De la cârnaţi afumaţi, carne tocată, până la coşul cu produse tradiţionale, toate costă mai mult.
Carnea de porc este cea mai scumpă în perioada asta, cu aproximativ 15% mai scumpă față de perioada normală a anului. Nu scapă de scumpiri nici preparatele dulci, precum cozonacul sau prăjiturile, după creşterea TVA-ului la zahăr. Iată cât vom plăti pentru o masă festivă de sărbători.
Mușchiul de porc a ajuns la peste 40 de lei kilogramul, kilogramul de caltaboș costă cu 10 lei mai mult, la fel și șoriciul, care este la mare căutare. În principal, carnea de porc este cea mai scumpă în perioada asta, cu aproximativ 15% mai scumpă față de perioada normală a anului.
Nici cozonacul nu este ieftin în această perioadă sau prăjiturile, mai ales că anul acesta produsele cu zahăr mult se taxează cu o cota de TVA de 19%.
Astfel, economiștii spun că dacă este să raportăm la puterea de cumpărare am putea avea parte de cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani, asta pentru că în ultimii ani am avut creșteri de prețuri succesive. Iar anul acesta am avut parte din nou de creşteri de preţuri.
Dacă este să vorbim de fructe, aceastea s-au sucmpit cu 13 procente, iar legumele cu 11 procente faţă de anul trecut, arată datele oficiale. Şi brânza de oaie este cu 5% mai scumpă acum, iar carnea de vită la fel.
Din acest motiv, cei care vor o masă festivă de sărăbători vor avea nevoie de cel puţin o mie de lei pentru a pune pe masă toate bucatele tradiţionale.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News