Știri din capitalele Europei, 10 decembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Noul comisar pentru agricultură nu are în vedere nicio revizuire a sistemului de subvenții agricole al UE, în timp ce miniștrii au început discuțiile privind reformele. Aceștia încearcă să mențină o politică agricolă comună centrată pe fermieri, precizează Euronews.

Miniștrii Agriculturii din UE reuniți la Bruxelles au definit condițiile pentru reformarea sprijinului financiar acordat sectorului, subliniind că vor încerca să reducă birocrația mai degrabă decât subvențiile. Aceștia au aprobat un set de concluzii care conturează principalele direcții pentru o viitoare revizuire a politicii agricole comune (PAC) pentru următorul ciclu bugetar al UE, care se va derula în perioada 2028-2034.

Criticii susțin de mult timp că programul de 387 de miliarde de euro – care reprezintă o treime din bugetul UE – îi avantajează pe marii proprietari de ferme și contribuie la poluarea mediului.

 

PARIS

Noul prim-ministru al Franței ar trebui să provină din zona stângii și orice guvern de coaliție trebuie să se angajeze să modifice sistemul de pensii și să contribuie la reducerea costului vieții, au declarat socialiștii înainte de noile discuții de marți cu președintele și alte partide, potrivit Reuters.

Într-o scrisoare adresată lui Emmanuel Macron, postată pe X înaintea discuțiilor de la Palatul Elysee, președintele Partidului Socialist, Olivier Faure, a anunțat din nou că va renunța imediat la discuții dacă Macron va numi un premier de dreapta.

 

AMSTERDAM

Olanda a intensificat controalele la frontierele cu Germania și Belgia pentru a limita imigrația ilegală, a declarat luni ministrul pentru Azil și Migrație, Marjolein Faber. În următoarele șase luni, vor avea loc verificări aleatorii și controale mobile ale vehiculelor și călătorilor din trenurile internaționale. Cu toate acestea, nu sunt prevăzute restricții generale ale traficului transfrontalier. Poliția de frontieră a confirmat începerea acestor „controale temporare la frontierele interne (cu țările Schengen)”, „comandate” de Ministerul Migrației și Azilului, precizează Deutsche Welle.

 

LONDRA

Parlamentarii ar trebui să analizeze fenomenul influencerilor financiari sau „finfluenceri” de pe rețelele de socializare, în contextul în care aceștia încearcă să protejeze consumatorii de investițiile nechibzuite, a declarat noul președinte al comisiei de specialitate a Trezoreriei britanice. Dame Meg Hillier, deputat laburist, dorește să invite personalitățile din social media care promovează sisteme de investiții sau oferă consultanță financiară online la o sesiune de probe, pentru a înțelege cum funcționează acestea în cadrul reglementărilor existente.

În mai, autoritatea de supraveghere a acuzat nouă persoane – inclusiv mai multe foste vedete ale reality show-urilor de televiziune Insula Iubirii și The Only Way is Essex – de promovarea unui sistem neautorizat de tranzacționare financiară către cei 4,5 milioane de urmăritori ai acestora de pe rețelele sociale, conform Financial Times.

 

SOFIA

Deputații bulgari doresc o comisie parlamentară care să investigheze influența rusă, a declarat pentru Euractiv Ivaylo Mirchev, membru al partidului We Continue the Change-Democratic Bulgaria. Vestea vine ca urmare a descoperirii unei legături între un grup de companii din Bulgaria și o rețea de influență rusă identificată în România în timpul alegerilor prezidențiale anulate.

„Agenția digitală rusă care a condus campania naționalistului (Călin) Georgescu în România este conectată la peste 50 de companii bulgare, majoritatea din aceeași industrie, înregistrate în orașul Plovdiv și deținute de aceeași persoană”, a declarat Mirchev pentru Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: