FOTO O nouă campanie de dezinformare pe TikTok: susținătorii lui Georgescu au luat cu asalt pagina lui Trump

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Războiul hibrid continuă la adresa instituțiilor statului, după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe campanii de dezinformare. Politicienii români privesc acum spre Donald Trump, președintele-ales din SUA, iar electoratul ia cu asalt conturile liderului american. Elena Lasconi i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump în urmă cu câteva zile, iar acum a venit rândul susținătorilor lui Călin Georgescu să i se adreseze președintelui-ales SUA.

Contul oficial de TikTok al lui Donald Trump (@realdonaldtrump) a fost invadat de numeroase conturi care scriu următorul mesaj „Help Romania” sau comentarii în care cer ca Georgescu să fie președinte în România.

Acțiunea pare una coordonată, iar inclusiv influencerii au invadat contul lui Trump. Printre aceștia se numără interlopul George Pian și maneliștii Bogdan de la Ploiești și Cristi Mega. Aceștia au făcut și campanie electorală mascată pentru Călin Georgescu și l-au ajutat pe rețelele de socializare. Pian a recunoscut că a fost plătit de Micula Jr. pentru a face campanie electorală mascată pe TikTok. Rolul acestora în campania lui Călin Georgescu a fost important, deoarece au contribuit la distribuirea mesajelor. După anularea alegerilor prezidențiale, influencerii cer intervenția lui Donald Trump și rolul lor e din nou esențial pentru că distribuie propaganda.

Campanie de dezinformare

În ultima săptămână, cel puțin 15 video-uri publicate de Donald Trump pe TikTok au comentarii cu mesajul „Help Romania” sau comentarii pentru susținerea lui Călin Georgescu. Unele mesaje sunt publicate de conturi false, deoarece nu au o activitate reală și par folosite doar pentru a distribui propaganda lui Georgescu în online. Dar există și conturi de la persoane reale care cer ca Trump să intervină în procesul electoral din România.

Spre exemplu, conturile @elenys și @verabarbus publică același mesaj la toate video-urile lui Trump. Acest lucru poate indica o campanie coordonată, care apoi a fost adoptată de multe alte persoane. Este suficient ca o campanie de dezinformare să înceapă cu câteva conturi false, pentru ca ulterior să genereze impact și să-și găsească susținători cu conturi reale. Ambele conturi sunt folosite pentru a distribui mesaje de propagandă politică, uneori fake news-uri de la televizor sau din politică.

Românii care îi scriu mesaje lui Donald Trump cer o intervenție în procesul electoral din România și sunt toți susținătorii lui Călin Georgescu. Echipa lui Donald Trump a evitat să vorbească despre alegerile prezidențiale din România, iar această tăcere nu face decât să alimenteze dezinformarea.

Tot pe TikTok, au fost publicate sâmbătă mai multe video-uri în care era anunțat faptul că România s-ar pregăti de război. Ministerul Apărării Naționale a precizat imediat că este o dezinformare

„Semnalăm noi incercari de dezinformare, în mediul online, în special pe platforma TikTok, prin care diferite înregistrări ale unor deplasări de tehnică militară, realizate în zile anterioare, sunt prezentate în mod fals ca fiind realizate astăzi, 7 decembrie”, a precizat MApN.

Fake news-urile de pe rețelele de socializare reușesc să destabilizeze societatea românească și să creeze panică. Cetățenii își pierd încrederea în instituții și adoptă mesaje radicale, care generează haos și instabilitate politică.

Indiferent câte mesaje va mai primi, Donald Trump va avea o misiune dificilă în Estul Europei, atunci când își va începe mandatul. Va descoperi în România o societate într-un război hibrid, măcinată de campanii de dezinformare și cu o parte din societate care contestă instituțiile statului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: