Care sunt proiecțiile pentru 2025 într-un context dificil, după un an cu alegeri, urmat de un alt an cu alegeri, ce așteptări are mediul de afaceri – sunt întrebări la care a răspuns președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Din tot ce s-a discutat, unde ne-am regăsit noi a fost punctul de vedere al domnului Bolojan, care a spus foarte clar de necesitatea reformării administrative a României. Cu alte cuvinte, nu ne atingem de business ca taxare, ne axăm pe scăderea cheltuielilor de funcționare a statului. Eu cred că aici este de lucru și cred că trebuie toată politica noului guvern să fie focalizată. Știu că-i dureros pentru primar să dispară, pentru președinți de consilii județene să dispară, pentru agenții guvernamentale să dispară. Dar, repet, dacă se vine cu taxe pe mediul de afaceri se alege praful. Și așa noi trebuie să ne luptăm că, de partea cealaltă, PSD, de exemplu, vorbește de reindustrializare, ceea ce nu e un lucru rău”, a afirmat Mihai Daraban.
Problema este să vedem ce reindustrializăm, pentru că trebuie să ții cont și de ce vor consumatorii. Cel mai bun sondaj de opinie privind preferințele consumatorilor din România sunt cifrele de import. Prin urmare, ar trebui să industrializăm acele zone în care ne ajută consumatorul.
„Că nu poți să industrializezi ca să faci export, doar export, e o discuție și nu vreau iar să-mi pun în cap toți suveraniștii, că am auzit și cuvântul naționalizare. În plus, mai ușor cu planul de a elimina investițiile străine. Dacă pleacă companiile străine, noi, ca țară, am închis efectiv lumina, la propriu și la figurat. Sunt 118 milioane de dolari investiții directe străine în România. Am dat 29 de miliarde de euro la UE și am primit înapoi 90. E o altă discuție ce am făcut cu ei și cum, cât de eficient i-am cheltuit. Dar nu poți să vorbești de naționalizări (…), e foarte ușor să te joci cu cuvintele în necunoștință de cauză. (…) Un singur suveranist a putut exista în România și acela s-a numit Nicolae Ceaușescu”, a explicat președintele CCIR.
Prețul însă a fost înfometarea țării, a adăugat acesta, care a dat și exemplul Giorgiei Meloni, considerată de unii ca fiind în aceeași linie suveranistă. Când i-au fost prezentate situații și date privind economia, aceasta a adoptat o altă atitudine, întrucât poți fi suvernaist, după ce-ți plătești datoriile. La întrebarea cum ar arăta o Românie condusă de Călin Georgescu, Daraban spune că ar fi fost după chipul și asemănarea președintelui.
„Am înțeles că a fost în zona Băncii Naționale, că a fost pe la ONU. Dar să nu vii cu nimic palpabil… Eu n-am văzut decât vraci, misticism (…) extratereștri, creștinătate exacerbată. (…) Până la urmă, și în AUR mai găsești oameni, ca Petrișor Peiu, Gheorghe Piperea, care știu despre ce vorbesc… Adică, nu știu, prea mult ezoterism în toată construcția asta, fără să aud ceva legat de economia reală, de pe planeta asta”, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News