Reprezentanții celor patru formațiuni parlamentare „pro-europene” – PSD, PNL, USR și UDMR – au anunțat marți seară, după o întâlnire comună, că au agreat formarea unei majorități parlamentare și că ar putea avea candidat comun la prezidențiale.
Printre numele vehiculate pentru a lupta cu un candidat suveranist la alegerile prezidențiale din primăvară se regăsesc, potrivit lui Kelemen Hunor, Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, sau Daniel Funeriu, Theodor Paleologu, Crin Antonescu.
„Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei. (..) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a declarat miercuri liderul UDMR.
Mai sunt, însă, și alte nume care ar fi discutate în grupurile din interiorul partidelor, spun surse politice: Eduard Hellvig, Mugur Isărescu, Nicușor Dan sau Ilie Bolojan.
Amintim că PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale au anunțat, marţi seară, într-un comunicat de presă comun, ”angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european şi susţinerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidenţiale”.
Partidele au precizat că, în cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluţiei comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorităţi esenţiale.
În primul rând s-a discutat despre începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european.
”În zilele următoare, cele patru partide şi reprezentanţii Minorităţilor Naţionale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare şi reforme şi care va avea în vedere priorităţile cetăţenilor României. Astfel, părţile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare şi grupuri de lucru pe domenii de activitate”, arată partidele.
Acestea anunţă că au convenit că este necesar un plan concret de eficientizare şi de reducere a cheltuielilor publice şi a birocraţiei în administraţia publică.
De asemenea, s-a convenit creşterea ritmului actual de investiţii şi a reformelor din PNRR.
”Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene îşi asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituţii şi în clasa politică, prin bună guvernare, transparenţă în cheltuirea banului public şi respect faţă de cetăţean”, se mai arată în comunicatul de presă.
Alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate pe 16 martie, primul tur şi pe 30 martie, al doilea tur de scrutin.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News