Cum se aliniază doctrinele partidelor din coaliția pentru noul guvern. Merele discordiei și porumbeii păcii

PSD, PNL, USR și UDMR vin la guvernare într-o alianță greu de gestionat din prisma doctrinelor ce acoperă un larg spectru de la stânga la dreapta. Există însă multe puncte convergente unde e loc de consens și negociere. Sunt și zone cu „Mercur retrograd” care trebuie evitate. 

PSD (Partidul Social Democrat) – Centrat pe o ideologie social-democrată, PSD promovează protecția socială, creșterea veniturilor, politici redistributive și un stat puternic implicat în economie. Are o bază electorală predominant rurală, cu sprijin masiv în rândul pensionarilor și al populației vulnerabile.

PNL (Partidul Național Liberal) – Deși susține o ideologie liberală de centru-dreapta, în practică s-a axat pe politici care echilibrează liberalizarea economiei cu măsuri populiste. Sprijină antreprenoriatul, reducerea poverii fiscale și dezvoltarea sectorului privat. Baza sa electorală este mai urbană, formată din clasa de mijloc și mediul de afaceri.

USR (Uniunea Salvați România) – Un partid progresist și tehnocrat, USR promovează reforme în justiție, digitalizare, ecologie și politici economice liberale. Are o bază electorală urbană, formată din tineri și profesioniști din mediul privat.

UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) – Reprezentând interesele comunității maghiare, UDMR adoptă o poziție pragmatică, axată pe protecția drepturilor minorităților, autonomia locală și proiecte de infrastructură pentru regiunile locuite preponderent de maghiari. Politic este o mișcare cotată de centru-dreapta.

Convergențe pe linie economică, socială, justiție, mediu

Economic. Toate partidele susțin atragerea de fonduri europene, implementarea PNRR și o creștere economică bazată pe investiții. Deși PSD și PNL au diferențe în privința fiscalității, un compromis ar putea fi menținerea unor cote medii de impozitare și investiții strategice în infrastructură și sănătate. USR ar putea sprijini digitalizarea administrației și transparența în cheltuirea fondurilor, o prioritate pe care și PSD ar putea-o susține parțial, pentru a-și reabilita imaginea legată de corupție.

Social. PSD va insista pe creșterea salariului minim, pensii și ajutoare sociale, iar UDMR ar putea sprijini aceste inițiative pentru a obține sprijin în comunitățile maghiare. USR și PNL, deși mai puțin orientate spre protecția socială, ar putea accepta aceste măsuri în schimbul reformelor structurale în sănătate și educație.

Justiție. USR va insista pe continuarea reformelor judiciare și pe independența justiției, dar ar putea întâmpina rezistență din partea PSD, care are un istoric controversat pe acest subiect. PNL ar putea media între cele două, iar UDMR se va concentra mai degrabă pe evitarea unor conflicte majore și pe stabilitate.

Mediu. USR va pleda pentru ecologizare, reducerea poluării și investiții verzi, teme care ar putea fi adoptate parțial de PNL și PSD, mai ales dacă există finanțări europene aferente.

Autonomia locală și drepturile minorităților. UDMR va pune presiune pentru descentralizare și mai multă autonomie financiară la nivel local, aspecte care ar putea fi acceptate de PSD și PNL dacă sunt integrate într-o reformă administrativă mai amplă. Asta dacă va fi o guvernare cu un orizont de timp mai amplu și nu doar un compromis pe termen scurt.

Ce concesii ar putea face cele patru partide care vin împreună la guvernare

PSD ar putea accepta transparența în cheltuieli publice și digitalizarea administrației, propuneri ale USR și PNL, chiar dacă acestea contravin modului tradițional de operare al partidului.

Este posibil să fie mai flexibil în privința impozitării mediului privat pentru a atrage PNL în sprijinirea unor măsuri sociale.

PNL va trebui să accepte un rol mai mare al statului în economie și măsuri sociale cerute de PSD, ceea ce contravine filozofiei liberale. Ar putea face compromisuri pe teme de mediu și digitalizare propuse de USR.

USR va trebui să tempereze insistența pe reformele judiciare dacă dorește să participe activ la guvernare, dat fiind că PSD și UDMR sunt mai rezervate pe acest subiect. Va trebui să accepte unele măsuri populiste, cum ar fi creșterea pensiilor, pentru a se integra în coaliție.

UDMR este posibil să facă compromisuri pe teme ecologice sau justiție pentru a obține sprijin în proiectele locale și în susținerea drepturilor minorităților.

Zonele de risc în dialogul PSD-PNL-USR-UDMR

Din start, „elefantul” din Palatul Victoria este dat de fricțiunile între viziunile progresiste ale USR și abordările mai conservatoare ale PSD.

Deasupra fiecărui partid stă „sabia lui Damocles” ținută de electoratul specific fiecărui partid, care ar putea percepe alianța ca un act de trădare ideologică. Deocamdată au o protecție dată de această mare „umbrelă” pro-europeană și frica de suveraniștii extremiști.

Marele test pe care îl au de dat partidele constă în capacitatea de a găsi un numitor comun pe teme sensibile, cum ar fi impozitarea, reforma justiției sau politicile regionale.

Această coaliție obligă partidele să-și redefinească prioritățile și să negocieze pe baza intereselor comune. Succesul ei depinde de capacitatea liderilor de a echilibra cerințele doctrinare cu nevoia de stabilitate și eficiență guvernamentală. Totuși, concesiile făcute pot genera nemulțumiri pe termen lung, atât în rândul electoratului, cât și în interiorul partidelor.

În timp, orice sancțiune a partidelor la guvernare va aduce puncte bonus opoziției unde nu au mai rămas decât cei a căror ascensiune se vrea oprită.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: