USR joacă la două capete: vrea la guvernare, dar și în opoziție

marius-autor.png

USR joacă la două capete pentru formarea coaliției de guvernare cu PSD, PNL, UDMR și minorități. Situația din interior arată că USR nu e convins de această guvernare cu alte 3 partide, iar anumiți lideri cu influență în partid joacă deja în opoziție, mai ales cu atacuri la adresa social-democraților.

Elena Lasconi, președintele USR, a fost însoțită de Dominic Fritz la negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare. Lasconi a spus că partidul este dispus să-și asume o guvernare și a trasat câteva obiective pentru viitorul guvern. Dominic Fritz a făcut o declarație mult mai clară și a precizat că USR nu intră la negocieri cu „linii roșii” pentru persoane, arătând că e dispus la compromisuri, însă intrarea la guvernare se va face doar dacă se respectă anumite reforme.

„Deci vreau să spun foarte clar că USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte din guvern. (…) Nu intrăm acum în această negociere cu linii roşii de persoane sau partide, ci important este ca pachetul final să fie unul care poate să convingă cetăţenii României că, într-adevăr, acest guvern nu fuge de responsabilitatea de a reforma această ţară”, a explicat Fritz, primarul USR din Timișoara.

Opoziția din USR

Declarația lui Dominic Fritz nu face decât să alimenteze opoziția care deja există în USR. Nu toți liderii sunt convinși că partidul ar trebui să stea la masă cu PSD.

Claudiu Năsui, fost ministru al economiei în 2021, este cel care critică cel mai mult colaborarea cu PSD și insistă pentru anumite reforme, fără să precizeze care ar fi aceste reforme. În ultimele zile, Năsui a atacat în repetate rânduri PSD.

„Nostalgia comunismului în PSD. Un vicepreședinte PSD zice că românii sunt prea anti-comuniști și ascensiunea ideilor lui Călin Georgescu se datorează „anticomunismului feroce” din ultimii 35 de ani”, scria Năsui luni, referindu-se la postarea Victoriei Stoiciu.

„Și PSD și PNL au promis în campanie că nu vor crește taxele. În următoarele luni o să-i vedeți cum contorsionează limbajul pentru a crește taxe fără a zice că cresc taxe”, anunța Năsui pe 2 decembrie.

În ultimele zile, Năsui a devenit un mare inamic al taxelor, încercând să lovească indirect în PSD și PNL. Claudiu Năsui a anunțat că USR trebuie să intre la guvernare doar dacă nu vor crește taxele și asta să fie o linie roșie.

„Ca să fie clar ce susțin eu: USR trebuie să ajungă la guvernare, dar nu de dragul funcțiilor călduțe, ci pentru a face reforme. Cu scorul obținut nu poți face orice. Dar măcar să nu mai crească taxele ar trebui să fie o linie roșie”, a explicat Năsui, ieri.

Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene în 2021, a lansat și el mai multe atacuri la adresa PSD. Ghinea a distribuit ieri un mesaj pe rețelele de socializare, în care se vorbește de o lovitură de stat în România, la alegerile prezidențiale. Lovitura de stat ar fi fost organizată, potrivit mesajului distribuit de Ghinea, chiar de serviciile secrete, Iohannis și partidele care guvernează acum.

Pe 6 decembrie, după decizia CCR, Ghinea l-a atacat direct pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, acuzându-l că ar fi avut vreo influență asupra CCR.

„Noi cu poporul pe baricade, Marcel cu șurubăreala la CCR”, a scris Ghinea.

Claudiu Năsui și Cristian Ghinea reprezintă amândoi fostul grup care a deținut controlul în USR, în timpul mandatului lui Dan Barna și Cătălin Drulă. După ce Elena Lasconi a preluat conducerea partidului, cei doi au făcut un pas în spate, însă nu au fost înlăturați de la conducerea partidului. Claudiu Năsui a câștigat un nou mandat în Biroul Național din USR, reprezentând vechiul grup. Ghinea a făcut campanie pentru Lasconi și a reușit să rămână relevant în partid.

USR și crizele politice

USR a fost mereu un partid foarte rigid, atât în opoziție, cât și la guvernare. În 2019, când a căzut guvernul Dăncilă, USR-iștii anunțau că ieșirea din criza politică nu era mandatul lor.

„Ieșirea din criză nu este mandatul USR, ieșirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban că obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritate”, declara Dan Barna, în 2019, când era președintele USR.

Apoi USR a intrat la guvernare, în decembrie 2020, și după doar 8 luni în Guvern a provocat o uriașă criză politică. USR-iștii au fugit de la guvernare și nu au mai acceptat să negocieze cu PNL și UDMR, sperând că vor reuși să se impună cu șantajul. După ieșirea USR de la guvernare, PNL a fost nevoit să formeze majoritatea cu PSD și UDMR pentru a evita blocarea instituțiilor statului, într-un moment în care România își negocia PNRR-ul.

USR a pus mereu pe primul loc interesele personale, nu cele ale statului român. În 2024, când România traversează o altă criză politică și USR e invitat într-o coaliție pro-UE, mai mulți lideri din partid joacă la două capete. USR ar putea încerca această strategie de a sta la guvernare și, în același timp, să-i critice pe miniștrii din celelalte partide, dar orice scandal din coaliția de guvernare va fi taxat de partidele din opoziție și mai ales de electorat.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: