Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român

Sursa foto: Pixabay

Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.

Constatările Transparency International EU arată că deputații europeni lucrează pentru grupuri de lobby din domeniul agricol, în consultanță în domeniul auto și pentru mari companii financiare – estompând granițele dintre interesele publice și cele private.

În fruntea listei se află Gheorghe Piperea (România/Conservatorii și Reformiștii Europeni), care încasează venituri externe estimate la 657 000 EUR pe an, în principal de la firma de avocatură pe care a înființat-o, potrivit Euronews.

El este urmat în clasament de medicul francez Laurent Castillo și de italianul Roberto Vannacci, a cărui carte politică „Il Mondo Al Contrario” (2023) s-a dovedit a fi un succes surprinzător și, se pare, profitabil.

Aceste plăți suplimentare se adaugă beneficiilor de care se bucură toți deputații europeni: un salariu de bază de 124.000 euro, o indemnizație de cheltuieli de 59.400 euro și o indemnizație de prezență în valoare obișnuită de 52.800 euro.

Deputaților li se permite să aibă slujbe în afara Parlamentului European, dar trebuie să le declare public, în conformitate cu normele care au fost consolidate în urma presupusului scandal de lobby cunoscut sub numele de Qatargate, mai precizează publicația citată.

Cu toate acestea, Transparency International nu este îngrijorată atât de mult de cuantumul veniturilor eurodeputaților, cât de potențialul de a interfera cu slujbele de zi cu zi.

„Deputații europeni nu au dreptul să desfășoare activități de lobby plătite” în conformitate cu reglementările interne ale Parlamentului, a declarat pentru Euronews Raphaël Kergueno, responsabil politic principal în cadrul organizației.

Dar, a adăugat el, neclaritatea acestei reguli înseamnă că „este la latitudinea fiecărui politician să spună dacă există sau nu un conflict de interese”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL