Partidele SOS România și POT au reușit să intre pentru prima dată în Parlament, însă au toate șansele să dispară de pe scena politică în următorii 4 ani. Cele două partide suveraniste se confruntă cu numeroase probleme, care riscă să-i afecteze în curând.
Rezultate slabe la alegerile parlamentare
Partidul Oamenilor Tineri (POT) și SOS au intrat la limită în Parlament, cu un rezultat care nu le dă foarte multe speranțe de creștere, deoarece polul suveranist este foarte divizat. SOS, partidul condus de Diana Șoșoacă, a obținut 7,76% la Senat și 7,36% la Camera Deputaților. POT, partid condus de Anamaria Gavrilă, s-a oprit la 6,46% la Camera Deputaților și la 6,39% la Senat.
Rezultatele sunt mici pentru că suveraniștii s-au despărțit. Dacă în 2020 polul suveranist era reprezentat de AUR, condus de George Simion, acum au apărut 3 partide care se bat pe același electorat. Diana Șoșoacă și Anamaria Gavrilă erau parlamentari AUR în 2020, iar la scurt timp au părăsit partidul lui Simion pentru a construi alte formațiuni politice.
Problemele cu justiția
SOS România profită de notorietatea Dianei Șoșoacă și nu propune niciun alt lider politic. Însă Diana Șoșoacă este un personaj foarte controversat, care divizează foarte ușor electoratul cu ieșirile sale extremiste și limbajul vulgar. Totodată, Șoșoacă are probleme cu justiția, fiind anchetată penal pentru comemorarea fascistului Corneliu Zelea Codreanu, iar procurorii DNA anchetează campania SOS la alegerile europarlamentare din 2024.
Partidul Oamenilor Tineri a profitat de notorietatea lui Călin Georgescu, după primul tur de la alegerile prezidențiale. POT a susținut candidatura lui Georgescu și a reușit să atragă o parte din electorat. Dar Georgescu ar putea să dea explicații în fața justiției pentru campania sa de la alegerile prezidențiale. Acesta a declarat zero cheltuieli electorale, deși ulterior s-a descoperit că mai multe persoane plăteau promovarea unor materiale electorale cu Georgescu. Apropiații candidatului la prezidențiale sunt anchetați de procurori, iar ancheta s-ar putea extinde până la Georgescu.
POT și SOS, pe urmele PPDD, PMP și ALDE
Istoria recentă ne-a arătat că partidele care depind de un singur lider nu rezistă mult pe scena politică. Cel mai bun exemplu în acest sens este PPDD, partid înființat de Dan Diaconescu. Fostul patron OTV a intrat în Parlament în 2012, iar PPDD a obținut cel mai bun rezultat pe care l-a avut vreodată un nou partid: 11%, adică 1 milion de voturi. În momentul în care Dan Diaconescu a fost condamnat și arestat, PPDD a intrat rapid într-un proces de desființare. O parte dintre parlamentarii PPDD au încercat să fugă spre alte partide, iar în 2015 PPDD a fuzionat cu UNPR. La alegerile parlamentare din 2016, PPDD nu mai exista pe scena politică.
PMP este un alt partid care a depins de liderul său, Traian Băsescu. PMP a fost înființat pe vremea când Băsescu era încă președintele României, iar primul rezultat bun l-a obținut la alegerile parlamentare din 2016, reușind să intre în Parlament cu 5%. Traian Băsescu s-a implicat în PMP și partidul s-a menținut la pragul de 5% și la alegerile europarlamentare din 2019. În 2020, PMP a ratat intrarea în Parlament pentru doar câteva voturi, după ce Băsescu a candidat, în același an, la Primăria București.
PMP a încercat să rămână relevant pe scena politică, formând o alianță cu USR și Forța Dreptei pentru alegerile europarlamentare din 2024, însă s-a dovedit un mare eșec. Din PMP s-a salvat doar Eugen Tomac, care a câștigat un mandat de europarlamentar pe lista alianței cu USR și Forța Dreptei. La alegerile parlamentare din 2024, PMP a dispărut de pe scena politică.
ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, este un alt exemplu de faliment politic. ALDE a intrat pentru prima dată în Parlament în 2016 și imediat a format coaliția de guvernare cu PSD. După 3 ani de guvernare, ALDE a decis să abandoneze PSD și guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură. Din 2019, ALDE a dispărut de pe scena politică, iar notorietatea lui Tăriceanu nu a mai fost suficientă.
POT și SOS riscă o prăbușire rapidă
POT și SOS propun o mulțime de parlamentari complet necunoscuți și fără nicio experiență la nivel parlamentar. Majoritatea parlamentarilor din cele două partide nu au nici măcar experiență politică sau cunoștințe despre legislația din România. Spre exemplu, POT trimite în Parlament o senatoare care a făcut videochat. Cele două partide se auto-limitează și auto-izolează pe scena politică, dacă recrutează astfel de politicieni lipsiți de orice abilitate politică.
POT și SOS România nu au alți lideri în afară de Georgescu, respectiv Șoșoacă. Nu au nici măcar alți vectori de imagine. Anamaria Gavrilă nu se bucură nici de carismă, nici de notorietate și nu s-a făcut remarcată cu nimic. Astfel, prăbușirea lor poate fi rapidă dacă Georgescu și Șoșoacă vor fi chemați în fața justiției pentru a da explicații. Sau cele două partide pot avea o prăbușire lentă, pe măsură ce vor fi atacați în Parlament de politicienii cu mai multă experiență. Valul populist de care au profitat la alegerile parlamentare din 2024 se va prăbuși în curând, iar opoziția va fi dificilă pentru două partide atât de mici.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News