Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii a scăzut în octombrie pentru a doua lună consecutiv, cu 0,1%, conform Oficiului Naţional de Statistică (ONS), contrar aşteptărilor economiştilor care prognozau o creştere de 0,1%, transmite CNBC.
Scăderea este atribuită în principal unui declin al producţiei industriale.
Aceasta reprezintă a doua lună consecutivă de contracţie economică, după o scădere similară înregistrată în septembrie.
Pe termen mai lung, PIB-ul real a crescut cu 0,1% în cele trei luni până în octombrie, în comparaţie cu perioada precedentă, potrivit ONS.
Lira sterlină a înregistrat o depreciere de 0,3% faţă de dolarul american, ajungând la 1,2627 dolari pe unitate, în urma acestor date dezamăgitoare.
Reacţii guvernamentale şi măsuri economice
Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Rachel Reeves, a recunoscut că datele economice din octombrie sunt ”dezamăgitoare”, dar a apărat politicile economice ale guvernului condus de Keir Starmer.
Reeves a evidenţiat măsuri precum plafonarea impozitului pe profit şi lansarea unei strategii de investiţii în infrastructură pe 10 ani, menite să susţină creşterea economică pe termen lung.
Bugetul prezentat în octombrie de guvernul Starmer include majorări de taxe în valoare de 40 de miliarde de lire sterline, incluzând o creştere a contribuţiilor pentru asigurările naţionale, a impozitului pe câştigurile de capital şi eliminarea plăţilor pentru combustibil pe timp de iarnă pentru pensionari.
Aceste măsuri au atras critici, inclusiv avertismente din partea companiilor cu privire la impactul asupra creării de locuri de muncă.
Impact asupra politicilor monetare
Datele slabe din octombrie şi o accelerare recentă a inflaţiei, aproape de 3%, alimentează temeri că economia britanică ar putea intra într-o nouă etapă de stagflaţie.
Cu toate acestea, analiştii consideră improbabilă o reducere a dobânzii de politică monetară de către Banca Angliei în întâlnirea din decembrie, dobânzile fiind aşteptate să rămână la 4,75%.
Thomas Pugh, economist la RSM, a declarat că economia ar putea să-şi reaccelereze ritmul de creştere până în 2025, deşi proiecţiile pentru ultimul trimestru din 2024 ar putea fi prea optimiste.
Suren Thiru, director economic al Institutului Experţilor Contabili din Anglia şi Ţara Galilor, a confirmat că o reducere a dobânzii este puţin probabilă în decembrie, dar ar putea fi luată în considerare în februarie 2025.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News