Sociologul Antonio Amuza a evaluat, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, ce șanse are Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025.
„Noi am mai avut discuția aceasta vizavi de direcția în care oamenii votează și în ce măsură există girul electoral și în societatea noastră, în ce măsură un lider de partid reușește să convoace cu adevărat o susținere și să-i încoloneze pe loialii votanți ai partidului său în spatele unui candidat care sigur iese din spuma mării sau, în orice caz, nu apare organic din bazinul propriu al partidului respectiv.
Ori lucrurile acestea nu cred că funcționează așa cum am văzut în societate americană, spre exemplu, unde un Kennedy Jr. direcționa cu ușurință propriul electorat către Donald Trump.
În situația noastră, lucrurile sunt puțin mai complexe, în special atunci când vorbim de alegerile prezidențiale, unde contează o serie de factori destul de consistenți în luarea deciziei de vot. Adică nu vorbim neapărat de o decizie rațională, nu vorbim neapărat de un checklist foarte bine definit. Carisma, emoțiile, performanțele – dacă vreți – aproape actoricești ale candidaților, dramatologia socială sunt cele care contează cu adevărat pentru electoratul român„, a declarat Antonio Amuza.
Sociologul atrage atenția că Nicușor Dan e cunoscut mai degrabă la nivel local decât pe plan național.
„Nicușor Dan este cunoscut, dar în special la nivel central, la nivelul Bucureștiului. Acuma e foarte posibil ca o bună parte a societății să fie influențate, mai degrabă de o serie de preconcepții în ceea ce îl privește sau de titlurile care au apărut prin media vizavi de Nicușor Dan. Ori asta poate să influențeze foarte mult. Am văzut ce se întâmplă când oamenii nu-și cunosc cu adevărat candidatul”, a punctat Amuza.
Acesta a mai insistat cu privire la importanța pe care partidele trebuie să o acorde studiilor de piață, profilelor care reies din preferințele electoratului.
„Cred că pentru partidele mari este important să analizeze foarte consistent. În perioada aceasta se fac tot felul de cercetări calitative, focus-grupuri, sociologii au un rol destul de important tocmai în încercarea creionării candidatului ideal. Marea greșeală pe care ar trebui să o evite atât partidele mari cât și Nicușor Dan… ar trebui să reușească să dea glas acelei nemulțumiri consistente a societății. Pentru că altfel, e doar încă o discuție, contaminată de lozinci în ceea ce privește nevoia de reformare, dar cu aceeași oameni, iar societatea românească nu mai e dispusă să accepte acest compromis.”, a punctat Amuza.
Sociologul mai spune că Nicușor Dan și-ar putea periclita șansele pe care le-ar fi putut avea la prezidențialele de peste 5 ani la care, inițial, țintea.
„E o decizie curajoasă, nu are neapărat ce pierde în termeni, hai să spunem, de competiție individuală, dar miza este consistentă în ceea ce privește capitalul său politic cu perspective la alegerile prezidențiale de peste 5 ani… Și atunci Nicușor Dan trebuie să își calculeze pașii foarte atent, dacă această candidatură este cu adevărat una serioasă și nu doar încearcă să facă niște de jocuri politice„, a concluzionat Antonio Amuza.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News