Politologul Cristian Pârvulescu spune că prin anunţul privind intenţia de a candida la Preşedinţie Nicuşor Dan a „furat startul” punând partidele în defensivă. Potrivit analistului, candidatura acestuia este „redutabilă” pentru că e un independent, iar dacă va fi susţinut de PNL, care are organizaţii în multe zone rurale, are şanse să câştige alegerile. „Dacă nu este susţinut de PNL şi rămâne doar cu USR, devine complicat”, consideră Pîrvulescu. Pe de altă parte, afirmă politologul, la acest moment, românii sunt înclinaţi spre un independent, cu atât mai mult unul cunoscut, care are „o istorie a luptei cu partidul şi cu mafia” şi care „nu e străin total de politică”. Despre Ilie Bolojan, analistul spune că acesta a înţeles că acum „nu e momentul politicienilor”.
„Spre deosebire de alţi independenţi, ceea ce a preferat domnul Nicuşor Dan a fost să fure startul, să-şi anunţe candidatura de la început, fără nicio ambiguitate. Ori partidele trebuie să se raporteze la această candidatură. Chiar dacă e doar un anunţ, deci nu există încă o candidatură oficială. Este o intenţie politică, iar intenţia sa este de a pune partidele politice în faţa responsabilităţilor în raport cu cetăţenii”, a declarat pentru News.ro politologul Cristian Pîrvulescu.
Potrivit acestuia, după anularea alegerilor, discuţiile legate de intervenţia Rusiei şi scandalul privind TikTok-ul, Nicuşor Dan obligă partidele să se raporteze la un obiectiv, şi anume la modul în care vor susţine candidaturi pro-europene la alegerile prezidenţiale şi le pune în defensivă.
„Pentru că reacţia tuturor partidelor politice a fost o reacţie nervos-defensivă. PNL a fost cel mai temperat, fără să dea un răspuns, USR şi PSD au fost surprinse, deşi nu înţeleg de ce, pentru că Dan îşi anunţase intenţia şi era evident că se va întâmpla nu în foarte multă vreme, iar UDMR susţine că nu va avea candidat propriu decât dacă va fi un singur candidat pentru întreaga platformă pro-europeană”, spune Pîrvulescu.
În opinia acestuia, ideea unui candidat unic nu este o idee bună, pentru că asta „legitimează extrema dreaptă, care intră în turul doi şi are o tribună, chiar dacă nu câştigă alegerile prezidenţiale”.
„Mie mi s-ar părea normal, dacă au înţeles exact mesajul cetăţenilor, ca aceste partide politice să aibă candidaţi diferiţi. PNL-USR un candidat, capacitatea lor este de a-l trimite în turul doi, împreună. Facem calculele şi vedem că se poate. PSD-aliaţii un alt candidat, care nu trebuie să fie un membru de partid, poate fi un independent, dar care să se profileze mai social decât cel al PNL-USR, şi în final a treia candidatură de extrema dreaptă. În felul acesta se pot combate, într-o campanie electorală, ideile extremei drepte. Altfel, ele vor avea pur şi simplu posibilitatea de a se dezvolta şi impune”, a explicat Pîrvulescu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News