UPDATE 19:03 Parlamentarii au început votul asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Votul este secret cu bile.
Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.
UPDATE 18:33 Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat că guvernul pe care îşi propun să îl învestească astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim. El a arătat că au înţeles mesajul pe care românii l-au dat în alegeri iar acest Guvern mai are câteva misiuni importante şi anume să menţină parcursul pro-european şi euroatlantic al României şi restabilirea încrederii cetăţenilor în stat şi în clasa politică.
”Guvernul pe care ne propunem să îl învestim astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim, de controlul deficitelor bugetare şi al finanţelor statului în aşa fel încât să luăm măsuri pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control. Dar acest lucru nu este suficient. Acest Guvern mai are câteva misiuni importante. Să menţină parcursul pro-european şi euroatlantic al României, restabilirea încrederii cetăţenilor în stat şi în clasa politică”, a spus preşedintele PNL, în plenul comun.
Ilie Bolojan a arătat că ”majoritatea parlamentară şi Guvernul au de pus în aplicare obiective ambiţioase: reducerea cheltuielilor publice inutile, descentralizarea, refacerea industriei româneşti, sprijinirea producţiei interne, mai ales a celei agricole, continuarea marilor proiecte de investiţii şi accesarea fondurilor europene, pentru a ajuta creşterea economică”.
”Acestea sunt raţiunile pentru care Partidul Naţional Liberal a decis să susţină această Coaliţie şi să voteze astăzi pentru investirea actualului Guvern. Aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat. Aici este vorba despre responsabilitate pentru România şi de viitorul ţării noastre”, a subliniat Bolojan. ”Am înţeles mesajul pe care românii ni l-au dat în ultimele rânduri de alegeri. De aceea, cred că în locul dezbaterii politice sterile trebuie să susţinem măsuri sănătoase pentru România. Iar o provocare importantă este reforma statului”, a completat liderul liberal. Ilie Bolojan a arătat că ”avem nevoie de o administraţie publică bună care să fie pusă în serviciul cetăţenilor şi al mediului de afaceri, avem nevoie, de asemenea, de investiţii în Educaţie care să ne facă mai competitivi ca ţară”.
UPDATE 17:35 Premierul desemnat Marcel Ciolacu a explicat în plenul Parlamentului, la discursul de învestitură, că o prioritate a noului Guvern va fi organizarea alegerilor prezidențiale.
”România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional. Acesta este cel mai așteptat și puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească. Sunt convins că va exista un impact imediat la Bursa de Valori de la București. Acolo sunt cele mai importante companii românești și acolo sunt investite și multe zeci de miliarde din fondurile de pensii ale românilor!
Acesta este primul pas, să dăm un impuls pozitiv mediului de afaceri prin stabilitatea oferită de guvern și de coaliția parlamentară care îl susține.
Al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină și transparență totală. Românii trebuie să-și aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara țării, de dușmani ai României.
De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidențiale vor fi echitabile pentru toți competitorii și că voința românilor – și nu algoritmii rețelelor sociale – vor decide președintele României!”, a explicat Marcel Ciolacu.
Premierul desemnat a mai anunţat în plenul reunit că Guvernul său nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate.
”Din contră, vom continua să susţinem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă. Românii ne cer să avem grijă de banul public şi exact asta vrem să facem! Asta înseamnă că facilităţile fiscale vor fi extrem de ţintite, axate strict pe domeniile economice strategice şi acolo unde importăm cel mai mult”, a arătat Ciolacu.
El a menţionat că Executivul va menţine politicile publice care au produs rezultate importante în 2024 şi le setează ca standard al dezvoltării economice: investiţii publice de 120 de miliarde de lei anual şi un ritm de finalizare a 200 de kilometri de drumuri rapide pe an.
”Accesul echitabil la sănătate îl realizăm prin continuarea construcţiei celor trei spitale regionale, a celor 10 noi spitale şi modernizarea a 17 unităţi sanitare existente- toate aflate deja în diferite stadii de execuţie. O altă provocare majoră este asigurarea de hrană sănătoasă produsă în România. Asta înseamnă peste 16 miliarde euro, în următorii 4 ani, pentru investiţii masive în irigaţii şi stimuli pentru noi fabrici de procesare”, a arătat Ciolacu. Premierul desemnat a menţionat că Educaţia este una dintre cauzele majore ale nemulţumirilor existente în societate.
”De aceea, în următorii 4 ani, investiţiile în Educaţie, fără cheltuieli de personal şi funcţionare, vor fi de peste 6 miliarde euro. Vorbim despre generalizarea Programului Masa Caldă în şcoli, adică un sprijin consistent pentru copiii vulnerabili menit să reducă abandonul şcolar. Aici aş mai adăuga construirea a peste 900 de şcoli şi grădiniţe, dar şi achiziţia a 1.200 de microbuze electrice pentru transportul elevilor. În plus, vom cheltui un miliard de euro pentru învăţământul dual. Totodată, vom reduce masiv impozitele pentru tinerii angajaţi. Dar şi aici voi continua să îi cer şi noului ministru al Educaţiei introducerea unor criterii clare de performanţă pentru profesori. Alocarea bugetară în învăţământ trebuie să se facă în funcţie de performanţa şcolară”, a ţinut să precizeze Ciolacu.
”Nu ne aşteaptă un drum uşor! Nu vreau să mint pe nimeni”
”Nu ne aşteaptă un drum uşor! Nu vreau să mint pe nimeni. Trebuie să fim sinceri. Va fi greu, chiar dacă în următorii 4-5 ani sunt anii cu cele mai mari investiţii publice din fonduri europene, PNRR şi buget- peste 155 de miliarde de euro! Principalii noştri parteneri comerciali din Uniunea Europeană au probleme politice şi economice grave. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că Germania şi Austria vor avea al doilea an consecutiv de scădere economică, în timp ce Italia, Franţa şi Ungaria vor avea creşteri minore”, a arătat premierul desemnat. Ciolacu a mai spus că această criză economică din ţările dezvoltate se va resimţi şi în România în 2025.
”Vom avea un an economic dificil. România nu poate oferi servicii publice ca în Vest cu venituri la buget la care nu contribuie toţi! Este un adevăr. De aceea, acest Guvern trebuie să fie unul al reformelor şi investiţiilor. Nu există altă şansă decât dacă vom raţionaliza cheltuielile publice şi vom îmbunătăţi colectarea veniturilor la stat. Ca să obţinem un stat suplu şi performant este nevoie de decenţă în cheltuirea banului public, debirocratizare şi descentralizare”, a declarat premierul desemnat.
El a arătat că au început deja cu reducerea numărului de ministere şi a numărului de secretari de stat. â
”În urma unui audit de performanţă, la nivelul fiecărei entităţi publice, vom face propuneri de desfiinţare şi comasare. Vom continua analiza cheltuielilor în toate sistemele publice, extinderea achiziţiilor centralizate şi un mecanism de control pentru creşterile care depăşesc 20% faţă de costurile medii ale instituţiilor publice. Aşa arătăm respect faţă de timpul cetăţenilor şi al companiilor care investesc în această ţară, plătesc taxe şi creează locuri de muncă! Vom continua însă repartiţia echilibrată pe regiuni şi judeţe a banilor alocaţi proiectelor de investiţii. România trebuie să reducă inegalităţile şi să treacă de la consumul din import la investiţii în producţie şi exporturi. Chiar dacă va fi un an greu, în care trebuie să începem consolidarea bugetară, protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii rămâne obiectivul principal”, a spus premierul desemnat în plen.
Ciolacu a mai spus că simultan cu respectarea angajamentelor luate prin Planul bugetar Structural, vor reduce gradual povara fiscală pe muncă, cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici şi a familiilor cu copii.
”Măsurile de creştere a veniturilor mici şi stoparea creşterilor explozive a preţurilor trebuie să continue. În plus, pentru a sprijini familiile tinere şi, implicit, creşterea demografică trebuie să venim cu facilităţi ţintite precum programele de locuinţe şi creditele avantajoase. Rezolvarea deficitului de forţă de muncă şi energia ieftină obţinută prin creşterea producţiei sunt elementele principale pentru succesul Renaşterii industriei României. Patriotism economic nu înseamnă comunism. Înseamnă să produci cât mai mult în ţara ta, să echilibrezi balanţa de plăţi, şi să stimulezi domeniile în care chiar putem face performanţă: agricultură, IT, petrochimie sau materiale de construcţii. Mai mult, patriotism economic înseamnă mai multe locuri de muncă aici, în România. Asta va genera venituri bugetare mai mari cu 6 miliarde euro, cumulat, în următorii 5 ani”, a subliniat premierul.
UPDATE 17:00 Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Plenul Parlamentului se reuneşte în şedinţă comună pentru aprobarea programului de guvernare şi validarea listei Cabinetului Ciolacu.
UPDATE 13:15 De la ora 13:00 au început în Parlament audierile miniştrilor cabinetului Ciolacu 2, care se vor desfăşura pe repede înainte. Cei 16 miniştri vor fi audiaţi în trei ore şi jumătate.
Practic au doar 20-30 de minute la dispoziţie în Comisiile de specialitate pentru a fi audiaţi, urmând ca la finalul audierilor, undeva în jurul orei 16-17 să avem şi votul pentru învestitură pentru noul Guvern condus de Marcel Ciolacu.
Sunt doar cinci nume noi în noul Guvern
Este a cincea oară când preşedintele Klaus Iohannis desemnează un premier din partea PSD. Primii trei au fost Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, iar acesta este al doilea cabinet pe care îl va conduce Marcel Ciolacu, cu un guvern din care face parte 11 miniştri care au deţinut portofolii şi în primul guvern condus de Marcel Ciolacu.
Practic avem doar cinci miniştri noi, Cseke Attila de la UDMR care va prelua Dezvoltarea şi Tanczos Barna, care va prelua Ministerul Finanţelor, ministrul Justiţiei deputatul PSD de Dolj Radu Marinescu şi ministrul de Externe Emil Hurezeanu.
Știrea inițială Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că l-a desemnat pentru poziţia de prim-ministru pe Marcel Ciolacu.
Klaus Iohannis a afirmat că majoritatea constituită de coaliţie a fost verificată deja, luni, în Parlament şi este certă.
”Coaliţia pro-europeană mi-a propus un candidat pe care am decis să îl accept. În consecinţă, desemnez pentru poziţia de prim-minis al Guvernului României pe domnul Marcel Ciolacu. În acelaşi timp, daţi-mi voie să urez mult succes noii coaliţii, o coaliţie pro-europeană, pro-România, care are toate şansele să continue parcursul foarte bun al României după reuşitele economice indiscutabile, după intrarea României în Spaţiul Schengen şi cred că vor face faţă foarte bine problemelor cu care acum, cert, ne confruntăm, construirea bugetului şi stabilirea calendarului pentru alegerile prezidenţiale”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, unde au fost prezenţi şi liderii coaliţiei de guvernare, Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian.
Nu va fi un mandat ușor, anunță Marcel Ciolacu
„Mandatul încredințat mă onorează. Cred că am învățat cu toții din greșelile trecutului. Sper ca, alături de colegii din coaliție, să găsim soluțiile pentru a trece peste provocări. Nu va fi un mandat ușor, dar esențial este ca acest guvern să restabilească încrederea investitorilor și să asigure un climat predictibil pentru mediul de afaceri.
Trebuie să reducem cheltuielile bugetare. România ne-a transmis un mesaj clar: românii au nevoie de stabilitate, predictibilitate, reforme și un guvern care să pună pe primul plan interesul național“, a spus premierul Marcel Ciolacu la preluarea mandatului.
Pentru învestirea guvernului, Coaliția are nevoie de 234 de voturi
Coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități și-a propus ca învestirea Guvernului Ciolacu 2 să aibă loc luni, iar toată procedura care trebuie parcursă să se încheie până seara, când ar urma să aibă loc și prima ședință a noului Executiv la Palatul Victoria.
Pentru învestirea guvernului, Coaliția are nevoie de 234 de voturi. În plenul Parlamentului, guvernul Ciolacu 2 se bazează pe voturile celor trei partide – PSD, PNL, UDMR și pe cel al celor 19 parlamentari ai minorităților naționale. Teoretic, sunt 246 de voturi, cu 12 voturi mai mult decât majoritatea necesară de 234.
Liderii celor trei partide au nevoie de votul tuturor parlamentarilor care au depus jurământul vineri și sâmbătă și pe de cel al deputaților minorităților pentru a nu avea emoții că noul guvern va trece.
Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare, duminică, la finalul cărora a transmis că va face nominalizarea, după alegerea președinților celor două camere ale Parlamentului.
AUR, SOS România și POT România nu s-au prezentat la consultările de la Palatul Cotroceni.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News