Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, subliniază că piața creditelor a continuat să fie activă în 2024, susținută de creșterea veniturilor și un climat favorabil în ceea ce privește creditarea.
„Piața de creditare a rămas efervescentă pe tot parcursul anului 2024, atât pe creditele noi, unde a compensat scăderile de anul trecut, cât și pe refinanțări. Creșterea substanțială a veniturilor populației, în special în orașele mari, coroborată cu un nivel acceptabil al ofertei de creditare, a susținut o astfel de evoluție. BNR a dat un semnal pozitiv la jumătatea anului prin reducerea dobânzii-cheie într-o perioadă în care inflația confirmase un trend descendent. Spre finalul anului, apropierea de un 2025 plin de incertitudine (de exemplu, privind creșterea taxelor sau prețurilor), a determinat mulți cumpărători să accelereze finalizarea achizițiilor. Împreună, acești factori au generat un efect multiplicator asupra creșterii pieței.”, spune acesta, conform Hotnews.
Cu toate acestea, o parte a analiștilor financiari este mai sceptică în privința viitorului pieței imobiliare. CFA România a realizat un studiu conform căruia o parte importantă a specialiștilor în imobiliare consideră că prețurile vor stagna sau chiar vor scădea.
„Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o scădere a prețurilor. De asemenea, 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% că sunt corect evaluate.”, se arată în studiu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News