Analiză iBanFirst: Cel mai mare risc pentru România în 2025, deteriorarea continuă a situaţiei fiscale

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Randamentele în creştere ale obligaţiunilor globale ar putea agrava situaţia fiscală a României în 2025, arată o analiză a fintechulului iBanFirst. Potrivit acesteia, randamentele scăzute ale investiţiilor şi inflaţia persistentă vor împinge cursul dolar/leu la 5, de la nivelul actual de 4,73. În schimb, cursul euro/leu este aşteptat să rămână stabil în 2025, fiind susţinut de intervenţiile BNR.

”Pieţele financiare globale se pregătesc pentru un posibil război valutar în 2025, alimentat de temerile că China ar putea devaloriza yuanul ca răspuns la escaladarea tensiunilor comerciale cu Statele Unite. O astfel de mişcare ar putea declanşa devalorizări competitive în lanţ, în special în Asia, amintind de volatilitatea pieţelor din urmă cu 15 ani. Cu toate acestea, analiştii iBanFirst contestă acest scenariu, susţinând că o depreciere semnificativă a yuanului este puţin probabilă. Pentru România, principalul risc în 2025 va fi deteriorarea continuă a situaţiei fiscale pe fondul randamentelor în creştere ale obligaţiunilor globale, ceea ce ar putea afecta stabilitatea economică şi încrederea investitorilor”, arată fintechul.

De la reducerea semnificativă a dobânzii de către Fed din septembrie, randamentele obligaţiunilor americane pe 30 de ani au crescut cu 40 de puncte de bază, în contrast cu scăderile obişnuite de 10 – 50 de puncte de bază. Această creştere nu este determinată în principal de politicile de reinflaţie ale lui Trump, care vizează stimularea creşterii economice prin măsuri fiscale, aşa cum sugerează unii analişti.

În schimb, majorarea randamentelor este cauzată de reducerea aşteptărilor pieţelor privind scăderi rapide ale dobânzilor din partea Fed, având în vedere rezilienţa pieţei muncii. Creşterea randamentelor influenţează condiţiile financiare globale, ducând la costuri de împrumut mai mari la nivel mondial.

Aceste randamente mai mari vor pune ţările cu poziţii fiscale fragile, precum România, sub o supraveghere mai strictă din partea investitorilor. Deficitul României este prognozat să atingă 7% din PIB în 2025 şi ar putea creşte ca urmare a majorării pensiilor cu 12,1% de la 1 ianuarie 2025. Această măsură, combinată cu incertitudinea politică generată de alegeri, poate duce la o primă de risc mai mare pentru obligaţiunile româneşti şi la costuri de împrumut mai mari.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: