Sociologul Antonio Amuza, invitat la Puterea Știrilor, atrage atenția că, de fapt, politicienii români nu și-au învățat lecția în urma alegerilor din 2024 și nu au luat în serios semnalele transmise de electorat.
„În momentul acesta pare că niciunul dintre acești lider nu a luat cu adevărat în serios, oricât de mult au spus că sunt foarte conștienți de ce le-a transmis electoratul, se pare că modul în care au implementat toate aceste decizii și acțiunile lor sunt contrare. Ceea ce a și dus la o disonanță cognitivă la nivel societal, adică oamenii au înțeles mesajul, vorbesc aceeași limbă până una-alta, dar reacțiile și modul de implementare nu fac altceva decât să păstreze stabilitatea pe care au tot anunțat-o atâta timp, în condițiile în care pare că, de fapt, nimeni nu-și dorește acest gen de stabilitate”, a spus Amuza.
Există o ușoară frustrare socială față de cum s-a constituit acest guvern
Sociologul a atras atenția că oamenii s-au săturat de politica dâmbovițeană în care una se spune și alta se face, iar noua formulă de guvern nu reflectă întru totul dorința electoratului.
„Dacă în ceea ce privește încrederea românilor în instituțiile internaționale – și asta vedem și în sondajele noastre – nu există un dubiu în mod real, dincolo de ce s-a speculat în spațiul public, românii nu își doresc să iasă din NATO, nu-și doresc să iasă din Uniunea Europeană, au sărbătorit intrarea în Schengen fără niciun fel de problemă… În schimb, ceea ce nu-și mai doresc cu adevărat este să vadă genul acesta de politică ce s-a făcut în ultimul timp. O politică dâmbovițeană, dacă vreți, în care una spui și alta faci, lucru care a fost amendat la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar unde sigur mai departe nu a fost și implementat. Și dacă suntem cinstiți cu noi înșine, putem să vedem că inclusiv la alegerile parlamentare s-a strecurat acest vot anti-establishment prin faptul că formațiunea AUR a fost a doua cea mai votată de către de către români, după PSD.
Prin urmare, există un o ușoară frustrare socială vizavi de modul în care s-a construit formațiunea aceasta guvernamentală. Sigur, PSD-ul legitim fiind pe primul loc, dar PNL-ul, UDMR-ul deja vin de pe poziții care nu reprezintă cu adevărat modul în care românii au votat.
Bineînțeles că nu așa funcționează democrația și acest dialog politic și negocierile politice sunt cele care ar trebui să surprindă și să stabilizeze lucrurile într-un stat.
Problema este că modul în care au încercat să facă asta nu diferă cu nimic de ceea ce au încercat să sancționeze românii prin vot”, a precizat sociologul
Un fel de Ziua Cârtiței în politica românească
Nu au învățat nimic politicienii după evenimentele din ultima vreme? Se pare că nu. Iar problema e că liderii politici își închipuie că s-au schimbat.
„Contrar faptului că, iată, nu au învățat nimic (din alegeri), clamează că de fapt, sunt proaspăt reformați. Asta este, cred, cu adevărat marea problemă.
Nu neapărat că nu au reușit, pentru că nu e genul de schimbare această reformă pe care o propun, care se poate întâmpla peste noapte. Oricine și românul de rând când se uită la asta, se așteaptă să vadă o schimbare în jumătate de an, un an, pentru că știe că lucrurile nu merg chiar atât de repede.
Problema este că acești politicieni nu fac altceva decât să sublinieze faptul că reforma pe care doar ce au înfăptuit-o este bazată pe niște decizii care erau deja luate de multă vreme. O ziua cârtiței, așa dacă vreți”, a concluzionat Antonio Amuza.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News