Adio, fact-checking pe social media! Comisia Europeană respinge acuzaţiile de cenzură formulate de Mark Zuckerberg

Sursa foto: Freepik

Comisia Europeană a respins miercuri acuzaţiile de cenzură formulate de patronul Meta, Mark Zuckerberg, care a renunţat în SUA la programul de „verificare a faptelor” (fact-checking), în timp ce Donald Trump se pregăteşte să revină la Casa Albă, relatează AFP.

Reţeaua de socializare Meta a anunţat marţi eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea cenzurii cu privire la unele teme conflictuale precum imigraţia sau identitatea de gen, teme asupra cărora Meta a fost acuzată că cenzurează opiniile conservatoare, scrie Agerpres.

„Am ajuns într-un punct în care pur şi simplu sunt prea multe greşeli şi prea multă cenzură. A sosit momentul să revenim la rădăcinile noastre în ceea ce priveşte libertatea de exprimare”, a recunoscut directorul general al Meta, Mark Zuckerberg.

Decizia acestuia survine după ce republicanul Joel Kaplan a fost numit şef pentru afaceri globale al Meta, iar în comitetul de conducere al companiei a fost numită Dana White, o apropiată a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.

Sistemul de „verificare a faptelor” (fact-checking) va fi înlocuit de Meta în SUA cu un sistem de „note comunitare” (community notes) similar celui aplicat de reţeaua X a lui Elon Musk. Schimbarea priveşte însă numai SUA, în timp ce în UE compania lui Zuckerberg trebuie să se supună în continuare normelor Legii Serviciilor Digitale (Digital Services Act).

„Respingem categoric orice alegaţie de cenzură din partea noastră”, a reacţionat astfel o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho. Executivul comunitar a indicat deja de marţi că va continua să monitorizeze respectarea de către Meta a regulilor UE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: