Jurnalista de investigație din Filipine și laureată a premiului Nobel pentru Pace, Maria Ressa, a avertizat, miercuri că va urma o „epocă extrem de periculoasă” pentru jurnalism, după ce Meta a decis să renunțe la funcția de fact-checking (verificarea faptelor), scrie agenția France Presse, citat de Agerpres.
Maria Ressa, fondatoarea publicației Rappler, a luptat pentru libertatea de exprimare și pentru democrație sub regimul autoritarist din Filipine. Premiul Nobel l-a primit în 2021, ca recunoaștere a muncii ei de a denunța rețelele de dezinformare ale guvernului filipinez, considerate portavoci de ură către cetățeni.
„Mark Zuckerberg afirmă că asta (n.r. renunțarea la funcția de fact-check) se face în numele libertății de expresie. Este complet fals”, a declarat Maria Ressa într-un interviu acordat AFP, exprimând temerea că „urmează o epocă extrem de periculoasă” pentru jurnalism.
„Doar dacă sunteți motivat de profit puteți pretinde aceasta, numai dacă vreți puterea și banii puteți pretinde așa ceva. Este vorba aici de securitate”, a subliniat ea.
Site-ul Rappler, AFP și alte peste 90 de organizații de „fact-checking” sunt plătite de Meta pentru a verifica articolele care conțin potențiale informații false. Conținutul considerat „fals” este „retrogradat” în urma verificărilor, pentru a ajunge la mai puține persoane.
Rappler și-a exprimat totuși intenția de a continua să lucreze cu Facebook pentru a „proteja Filipine de manipulare și dezinformare”. „E un an crucial pentru supraviețuirea jurnalismului”, iar ce se petrece în SUA „nu e decât un început”, a mai transmis Maria Ressa.
Mark Zuckerberg spune că „va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram
Fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat, marți, că va renunța la funcția de fact-checking, va reduce cenzura și va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, Facebook, Instagram și Threads. Într-un mesaj video, Zuckerberg a promis să acorde prioritate libertății de exprimare în urma revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și a declarat că, începând din SUA, fact-checkingul va fi înlocuit de community notes, similare cu cele folosite de platforma X.
Potrivit fondatorului Meta, cei care verificau faptele au fost prea orientați politic și au contribuit mai mult la reducerea încrederii decât la sporirea ei, în special în SUA”.
De ani de zile, Donald Trump critică sever Meta, acuzând gigantul de partizanat în ceea ce-l privește și amenințând să ia măsuri de represalii împotriva proprietarului, după ce va fi învestit în ianuarie.
Maria Ressa l-a asemănat pe Trump cu Rodrigo Duterte, fostul președinte autoritar din Filipine, pentru modul în care amândoi tratează presa și jurnaliștii.
„Jurnaliștii au un ansamblu de norme și de etică de respectat. Ceea ce Facebook va face este să se debaraseze de asta și să permită minciunilor, mâniei și fricii să infecteze fiecare persoană pe platformă”, a mai spus jurnalista.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News