Americanii îi aduc un ultim omagiu lui Jimmy Carter, la Washington

Sursa foto: Pinterest

La Washington a fost depus miercuri sicriul fostului președinte american democrat Jimmy Carter. Prin rotonda Capitoliului trec oficialități și oameni obișnuiți, ca să-și aducă un ultim omagiu.

Joi vor avea loc funeraliile naționale în catedrala din Washington DC, unde sunt așteptați toți foștii președinți americani în viață: Bill Clinton, George W Bush, Barack Obama, precum și viitorul președinte, Donald Trump.

Actualul șef de la Casa Albă, Joe Biden, va citi un necrolog. După ceremonie, sicriul va fi dus înapoi în statul natal al lui Jimmy Carter, Georgia.

immy Carter este al 13-lea fost preşedinte depus la Capitoliu la o ceremonie funerară. Primul a fost Abraham Lincoln, asasinat în 1865.

Preşedintele în exerciţiu, Joe Biden, în vârstă de 82 de ani, va rosti elogiul funebru. Preşedintele ales, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, şi-a anunţat de asemenea prezenţa la ceremonie, deşi Carter nu l-a simpatizat. De altfel, fiul acestuia declarase înaintea alegerilor din 5 noiembrie că el urma să voteze cu Kamala Harris, contracandidata democrată a republicanului Trump.

În semn de omagiu pentru Carter, drapelele americane vor fi coborâte în bernă timp de 30 de zile, inclusiv pe 20 ianuarie, data inaugurării lui Trump, decizie care îl nemulţumeşte profund pe acesta.

Foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama urmează de asemenea să participe la funeraliile din capitală.

După slujba de la Catedrala Naţională din Washington, Carter va fi adus înapoi în statul Georgia, tot cu avionul din „Misiunea Aeriană Specială 39”.

Funeralii private vor avea loc la o biserică baptistă din Plains, joi la ora 15:45, iar acest mic oraş va fi survolat de avioane ale armatei.

Jimmy Carter va fi înmormântat în aceeaşi zi la ora 17.20, alături de femeia care i-a fost soţie timp de 77 de ani.

Fostul președinte american Jimmy Carter a murit la vârsta de 100 de ani, pe care a împlinit-o în octombrie 2024.

Democratul a fost președinte din 1977 până în 1981, o perioadă marcată de crize economice și diplomatice.

După ce a părăsit Casa Albă cu o cotă de popularitate scăzută, reputația sa a fost restabilită prin activitatea umanitară care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace.

Fost cultivator de arahide şi guvernator al statului Georgia, Jimmy Carter a fost ales preşedinte în anul 1976, în ”siajul” războiului din Vietnam şi al scandalului Watergate, un dosar de spionaj politic care l-a costat funcţia pe preşedintele republican Richard Nixon.

Artizan al Acordurilor de la Camp David care au condus, în 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean, Jimmy Carter ocupă un loc aparte în peisajul politic american, umbrit de criza ostaticilor americani în Iran din 1979-1980.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: