La finalul lunii ianuarie, ordonatorii principali de credite vor prezenta propunerile de buget către Ministerul Finanțelor, urmând ca apoi să existe o discuție la nivelul coaliției pe baza acestora și să se întocmească proiectul de buget, a spus deputatul PSD Alexandru Ghigiu, invitat în studioul Puterea Știrilor.
„Mi-e greu să vă spun detalii, neavând cifrele, dar sunt optimist că nu vom vorbi de tăieri, ci probabil de o serie de economii pe care statul, de data asta va trebui să le facă cu cheltuielile publice. Spre exemplu, în domeniul educației, sunt două principii pe care le văd le văd ca fiind importante. Pe de o parte, avem nevoie de o creștere a bugetului educației pentru a ne îndeplini ceea ce ne-am asumat prin diferite proiecte, unele deja prevăzute de legislația în vigoare, dar la fel de important este și cum se cheltuiesc acești bani, pentru că de foarte multe ori banii care sunt alocați unui domeniu, nu sunt neapărat puțini, dar nu sunt neapărat nici cel mai bine utilizați”, a afirmat socialdemocratul.
Acesta a subliniat faptul că educația are nevoie de o creștere a bugetului și a dat spre exemplu programul masa caldă, prin care guvernul și-a asumat creșterea numărului de beneficiari, practic, vorbim de aproape dublarea numărului de beneficiari.
„Eu cred că este esențial ca în bugetul pe anul viitor să avem incluse aceste sume pentru bugetul educației, în contextul în care abandonul școlar este foarte mare la nivelul României. Dar asta nu înseamnă că vorbim doar de alocări, ci și cum cheltuim acești bani. (…) Educația este un domeniu în care trebuie să ai răbdare. Pentru a vedea rezultatele unei măsuri bune în educație, ai nevoie de minimum 16 ani în care să vezi cum a evoluat. În al doilea rând, educația are nevoie de stabilitate, o măsură care poate nu este perfectă e mai bună decât o măsură pe care o schimbi cu fiecare ministru care vine cu propria reformă. În al treilea rând, avem nevoie să investim în principal în resursa umană din educație”, a completat Alexandru Ghigiu.
Lucrurile s-au îmbunătățit în ce privește proiectele cu fonduri europene, PNRR, bugetul de stat, cel local, însă este nevoie de o investiție reală în resursa umană, a explicat deputatul. În sistemul de învățământ sunt și profesori buni și unii slabi, unii care trebuie să-și adapteze modul de predare la realitățile în care trăim.
„Cu siguranță, sistemul educațional din România are nevoie în continuare de bani și chiar de reforme. Nu-mi place cuvântul ăsta, dar n-am găsit altul mai bun. Are nevoie și de reforme”, a subliniat invitatul.
Legat de procentul din buget alocat educației, acesta a repetat faptul că educație are nevoie și de atenție la felul cum sunt cheltuiți banii.
„Aș dori, spre exemplu, să legăm cumva salariile sau, mă rog, o parte a salariilor celor din învățământ de performanța lor. Dar pentru asta avem nevoie de o discuție care nu se face de azi pe mâine. Dacă ne uităm la sisteme performante din Europa, vom vedea că măsuri mici, care par mici la prima vedere, au fost discutate și cu doi-trei ani înainte de a fi legiferate. De asta mi-aș dori să lăsăm cumva educația în afara disputei politice. Cred că educația și sănătatea sunt două domenii care ar trebui lăsate în afara disputei politice, pentru că, cred eu, sper eu, că orice om politic își dorește un sistem de sănătate funcțional și un sistem educațional funcțional”, a încheiat Alexandru Gigiu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News